BACK TO
TOP
Γνώμες

Δεν είναι μόνο η τιμή της ελιάς

Στην επιτραπέζια ελιά τον τελευταίο καιρό οι διεθνείς αγορές δείχνουν να είναι πολύ αυστηρές µε τις «προτάσεις» της χώρας µας. Χαµηλή παραγωγή, αστάθεια ποιότητας και απαιτήσεις για υψηλές τιµές, κάνουν τους αγοραστές του εξωτερικού να κοιτάζουν αλλού.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

0
2

Η µείωση των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς τους τελευταίους δύο µήνες αγγίζει το 15% σε σχέση µε το περσινό αντίστοιχο διάστηµα, γεγονός που προβληµατίζει την αγορά και θα έχει συνέπειες στους εργαζόµενους και συνεργαζόµενους µε τον κλάδο. Η πτώση αφορά τόσο στις πράσινες ελιές ποικιλίας Χαλκιδική και Κονσερβολιά (ισπανικού τύπου και µαύρες οξειδωµένες), όσο και στις ποικιλίες Κονσερβολιά (µαύρες φυσικές ελιές) και Καλαµών.

Όσον αφορά στις πράσινες ελιές, ποικιλίας Χαλκιδική, η φετινή µειωµένη παραγωγή είχε σαν αποτέλεσµα την σηµαντική άνοδο των τιµών του προϊόντος. Οι διεθνείς αγορές ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στις υψηλότερες τιµές πώλησης, µε αποτέλεσµα µεγάλοι αγοραστές του εξωτερικού να µην κλείνουν τελικά συµβόλαια µε ελληνικές εταιρείες και να στρέφονται σε άλλες φθηνότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες, κυρίως Ισπανία, Τουρκία και Αίγυπτο.

Επιπλέον, η επιβολή δασµών των ΗΠΑ στις οξειδωµένες ελιές ισπανικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσµα την µείωση των εξαγωγών της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ (περίπου 40%), και την προώθηση πλέον του ισπανικού προϊόντος σε άλλες αγορές του εξωτερικού (όπου πωλούνται οι ελληνικές ελιές), σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές.

Σχετικά µε την ποικιλία Κονσερβολιά, η πολύ µικρή παραγωγή της µαύρης φυσικής ελιάς έχει ως αποτέλεσµα παραδοσιακές αγορές όπως η Ιταλία, να µην µπορούν να εξυπηρετηθούν. Η ποικιλία Καλαµών παρά την καλή φετινή παραγωγή (60.000-70.000 τόνοι), το µεγαλύτερο ποσοστό της (90%) παραµένει αδιάθετο από τους ελαιοπαραγωγούς στις κύριες περιοχές (Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Φθιώτιδα, κλπ), επιδιώκοντας υψηλότερες τιµές από τις ήδη διαµορφωµένες που είναι και οι καλύτερες των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, µεγάλοι εισαγωγείς από σηµαντικές αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σ. Αραβία, κ.α.) που προτιµούν τις ελληνικές ελιές ποικιλίας Καλαµών, αρνούνται την αύξηση των τιµών και βγαίνουν προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών (Αίγυπτος, Τουρκία, κλπ). Κύκλοι της αγοράς κρίνουν αµφίβολη την απορρόφηση της φετινής εσοδείας στην Ελλάδα λόγω της χρονικής καθυστέρησης κλεισίµατος των συµφωνιών και των φορτώσεων του προϊόντος.

Πέραν των ανωτέρω εµπορικών προβληµάτων, παρατηρούνται κρούσµατα ποιοτικής υποβάθµισης της ποικιλίας Καλαµών, συνέπεια της αυξηµένης δακοπροσβολής στην Ελλάδα. Μελλοντικά θα πρέπει η εµπλοκή των τοπικών γεωπόνων να είναι καθοριστική για την αποφυγή επανάληψης παρόµοιων ποιοτικών προβληµάτων. Επιπρόσθετα οι τοπικές ∆ΑΟΚ, καλό είναι, να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους για την διασφάλιση της ποιότητας, εκδίδοντας πιστοποιητικά, µετά από σχετικούς ελέγχους, στο αποθηκευµένο, από τους ελαιοπαραγωγούς και τρίτους, προϊόν.   

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία