BACK TO
TOP
Γνώμες

H θαυματουργή λιχουδιά της άνοιξης

H Κυνάρα ήταν µια όµορφη κοπέλα που θάµπωσε τον ∆ία και έγινε θεά. Ο έρωτάς τους κυλούσε ανέµελα µέχρι την ηµέρα που εκείνη πεθύµησε το σπίτι της και θέλησε να επιστρέψει στη γη. «Έτσι είσαι;», είπε ο ∆ίας θυµωµένος και χωρίς δεύτερη σκέψη µετέτρεψε την πανέµορφη κοπέλα σε αγκινάρα. Σε ένα αγκαθωτό λουλούδι που δεν είναι καν όµορφο. Ωστόσο, αν ψάξει κανείς στο εσωτερικό της, θα βρει ακόµη µια τρυφερή και γεµάτη γλύκα καρδιά!

aliki_xouliara

Αλίκη Χουλιάρα

7
0

Πάντα αδικηµένη η αγκινάρα και ως κοπέλα και ως λαχανικό, αφού η εµφάνισή της δεν την βοηθά και ακόµα και οι έµπειρες νοικοκυρές την αποφεύγουν θεωρώντας το καθάρισµά της µπελαλίδικο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγµα στον κόσµο, αλλά δεν είναι και εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Έτσι, εκτός από εκείνους που την αποφεύγουν, υπάρχουν και εκείνοι που την αγαπούν και περιµένουν κάθε χρόνο υποµονετικά µέχρι την άνοιξη, οπότε οι πρώτες αγκινάρες «σκάνε µύτη» στις λαϊκές αγορές και τους πάγκους των µανάβηδων. Θα µπορούσε να πει κάνεις ότι η αγκινάρα είναι το «φάρµακο» της άνοιξης µίας και η έντονα αντιοξειδωτική της δράση έρχεται να καθαρίσει τον οργανισµό από τα βαριά φαγητά του χειµώνα. Είναι πλούσια σε βιταµίνες Α, Β και C, ενώ τα συστατικά της θεωρούνται χολαγωγά και διουρητικά. Πιστεύεται, επίσης, ότι αποµακρύνουν τη χοληστερίνη από το αίµα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του ήπατος. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωµαίοι θεωρούσαν την αγκινάρα λιχουδιά ικανή να βελτιώσει και τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Προερχόµενη από την Αφρική, η αγκινάρα πέρασε στην Ευρώπη για να καλλιεργηθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Νότου, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Στην Ελλάδα το 90% της παραγωγής προέρχεται από την περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας στην Αργολίδα.

Αν και χρειάστηκαν χρόνια για να εµπεδωθεί η αξία της για την παραγωγική ζωή της περιοχής, σήµερα η «Αγκινάρα Ιρίων» έχει λάβει τη θέση που της αξίζει στην τοπική γαστρονοµία, όπως αποδείχθηκε και µέσα από τις δεκάδες συνταγές του βιβλίου της Νίκης Τσεκούρα, «Αγκινάρα, ο θησαυρός της γης των Ιρίων» που κυκλοφόρησε το 2013. Άλλωστε, η καλλιέργεια της αγκινάρας µε την ανθεκτικότητα και προσαρµοστικότητά της «στήριξε» τους παραγωγούς των Ιρίων κατά την εικοσαετία 1980-2000, όταν η περιοχή αντιµετώπισε µια παρατεταµένη ξηρασία αλλά και ποιοτική αλλαγή των εδαφοϋδατικών πόρων της. Το τελευταίο µεγάλο βήµα έγινε το φθινόπωρο 2018 όταν η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την αίτηση εγγραφής του όρου «Αγκινάρα Ιρίων» στο µητρώο των Προστατευόµενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία