
Κατά καιρούς οι γνωµατεύσεις των επιστηµόνων διίστανται, ωστόσο, η στατιστική καταγραφή των καιρικών φαινοµένων, βεβαιώνει ότι ακόµα και στην περίπτωση που δεν πρόκειται για µόνιµα εξελισσόµενη και εις βάθος κλιµατική αλλαγή, πολλές περιοχές του πλανήτη και ενδεχοµένως ολόκληρος ο πλανήτης, έχουν εισέλθει σε έναν πολυετή κύκλο, όπου, τα ακραία καιρικά φαινόµενα θα εµφανίζονται όλο και συχνότερα και πολύ πιθανά, όλο και εντονότερα.
Στη χώρα µας, πέραν της στατιστικής καταγραφής των φαινοµένων, η γνώµη των ειδικών επιστηµόνων στηρίζει την εκτίµηση ότι το κλίµα της χώρας µας τα τελευταία χρόνια, τείνει να εξελιχθεί από εύκρατο σε τροπικό, µε τις θερµοκρασίες να ανεβαίνουν και τις βροχοπτώσεις να γίνονται όλο και λιγότερες αλλά και εντονότερες. Σε κάθε περίπτωση, καταιγίδες συνοδευόµενες από χαλαζόπτωση δεν είναι πλέον κάτι σπάνιο, ενώ, οι µεγάλες µεταβολές της θερµοκρασίας, κυρίως την άνοιξη, επηρεάζουν ανάλογα και την καρπόδεση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία δεν µπορεί να υποστηρίζεται ασφαλιστικά από έναν αργοκίνητο και βραδύκαυστο οργανισµό, όπως είναι ο ΕΛΓΑ, οι αντένες του οποίου ευαισθητοποιούνται, κατά βάση, σε µικροκοµµατικά και όχι παραγωγικά ή αναπτυξιακά κελεύσµατα. Το θέµα θα µπορούσε να έχει ανοίξει και στον προεκλογικό διάλογο των κοµµάτων, στον οποίο δείχνουν να κυριαρχούν προς το παρόν οι περιστασιακές αναζητήσεις, τύπου de minimis.
*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda