Αυτό συµβαίνει επειδή ο Λάσετ είναι ο µόνος εκ των τριών διεκδικητών του τίτλου του ηγέτη της CDU, ο οποίος δεν φέρει κάποια προσωπική µνησικακία εναντίον της. Ωστόσο, ο Λάσετ, ακόµη και ως πρόεδρος του ισχυρότερου κόµµατος, µπορεί να µην οριστεί υποψήφιος για την καγκελαρία στις γερµανικές οµοσπονδιακές εκλογές που διεξάγονται στις 26 Σεπτεµβρίου. Εµφανίζεται αρκετά πεσµένος στις δηµοσκοπήσεις το τελευταίο διάστηµα, µετά από διάφορες αποτυχίες και απότοµες στροφές στον αγώνα του κρατιδίου, του οποίου ηγείται κατά της Covid-19. Το πιο σηµαντικό, υπάρχει ένας άλλος συντηρητικός στον οποίο οι Γερµανοί, συµπεριλαµβανοµένων και των περισσότερων Χριστιανοδηµοκρατών, αποδίδουν καλύτερες πιθανότητες.
Αυτός είναι ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης. Κατά παράδοση, η CDU και η CSU - από κοινού γνωστές ως «Ένωση» στη Γερµανία - σχηµατίζουν µία και µόνη οµάδα στο οµοσπονδιακό κοινοβούλιο και συµφωνούν σε κοινό υποψήφιο για την καγκελαρία. [...].Ο Ζέντερ, ευέλικτος και πονηρός πολιτικός µε ιστορικό απότοµων «µεταστροφών», µπορεί να τα καταφέρει. Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, έχει εµφανίσει ένα καλύτερο ηγετικό προφίλ σε σχέση µε τον Λάσετ, υποστηρίζοντας αυστηρότερους περιορισµούς. [...].Η ιδιοσυγκρασία και ο χαρακτήρας του επόµενου Γερµανού καγκελαρίου θα κάνουν διαφορά στην εσωτερική γερµανική, στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσµια πολιτική κατάσταση. Και ο Ζέντερ θα είχε µεγαλύτερο ανάστηµα από τον Λάσετ.
Η Γερµανία υπό τον επόµενο καγκελάριο της είναι πιθανό να συνεχίσει να επιταχύνει τις προσπάθειές της ενάντια στην κλιµατική αλλαγή. Θα αναλάβει µεγαλύτερες ευθύνες στην Ευρώπη και τον κόσµο. Και θα παραµείνει ένα αντίβαρο κεντρώου προσανατολισµού έναντι του λαϊκισµού και της πόλωσης που έχει µολύνει µερικούς από τους συµµάχους του Βερολίνου, συµπεριλαµβανοµένων των ΗΠΑ. Τα παραπάνω αποτελούν «συµπυκνωµένο» µερκελισµό...
*Αρθρογράφου στο Bloomberg