BACK TO
TOP
Γνώμες

Ήταν ένα τρακτέρ που τα έκανε όλα

Η ταχύτητα µε την οποία αλλάζει, ειδικά αυτόν τον καιρό, ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό χώρο είναι τόσο µεγάλη που µοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι η πλειοψηφία των «παραδοσιακών» αγροτών, µη δυνάµενη ανταποκρίνεται στα κελεύσµατα των καιρών, θα χάσει οριστικά το τρένο των εξελίξεων.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

0
5

Μπορεί λέξεις και ορολογίες όπως «αποµακρυσµένη επικοινωνία» και «ψηφιακός µετασχηµατισµός» να ακούγονται βαριές για τους ανθρώπους που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή στο αγρόκτηµα, ωστόσο η νέα τεχνολογία και η ενσωµάτωσή της στην καθηµερινή δραστηριότητα του κάθε αγρότη, είναι που θα κρίνει στο τέλος, ποιος θα φύγει και ποιος θα µείνει.

Όπως τις δεκαετίες του ’60 και το ’70 έχασαν το δρόµο της ανάπτυξης, οι αγρότες που δεν είδαν µε καλό µάτι την εκµηχάνιση και επέµεναν για χρόνια πεισµατικά στα ιππήλατα κάρα και στους αργοκίνητους κινητήρες τύπου Μαλκότση, που υποστήριζαν στοιχειωδώς για κάποια χρόνια τη διαδικασία άρδευσης των αγρών.

Όπως τη δεκαετία του ’80 αποµακρύνθηκαν από την αγορά οι αγρότες και οι αγροτικές τους εκµεταλλεύσεις που δεν µπόρεσαν να παρακολουθήσουν το δεύτερο κύµα εκσυγχρονισµού µε τις µεγάλες συλλεκτικές (σιτηρών, ζαχαρότευτλων, βάµβακος κ.α.) και συνέχισαν να βασίζονται σε ένα τρακτέρ για όλες τις χρήσεις. Μ’ αυτό πήγαιναν στο χωράφι (µετακινήσεις), µ’ αυτό καλλιεργούσαν το κτήµα τους, αυτό είχαν και για τα ποτίσµατα. Περνούσαν κάποιες περιόδους και 24ωρα στο χωράφι, µη έχοντας άλλο τρόπο να µετακινηθούν, ειδικά τις εποχές που η άρδευση ήταν απαιτητική και δέσµευε το τρακτέρ για µέρες. Όπως τη δεκαετία του ’90 έµειναν πίσω και οι αγρότες που άργησαν να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο.

Που δεν ήθελαν «αυτόν το διάβολο», όπως το αποκαλούσαν και που δεν αξιοποίησαν δεόντως και εξαιτίας αυτού του λόγου (µη χρήση κινητού) το κύµα ξένων εργατών και τα φθηνά εργατικά χέρια εκείνης που έφθαναν κατά κύµατα στη χώρα. Αποδεικνύεται στο χρόνο ότι οι ξένοι εργάτες εκείνης της εποχής, όχι µόνο κράτησαν ζωντανές τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις στη χώρα µας, αλλά έκαναν πολλούς από τους σηµερινούς δυναµικούς επαγγελµατίες του χώρου να ξεχωρίσουν.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

11-06-2021 10:36Bill

Εγώ που ζω στο χωριό και έχω επενδύσει ένα καρό λεφτά στον πρωτογενή τομέα έχω μέγιστη ταχύτητα ίντερνετ 2 Mbps. Για όσους δεν ξέρουν είναι σαν να λέμε ότι το ίντερνετ κάποιων τρέχει πλέον με 100 ταχύτητα ενώ το δικό μας στα χωριά που το χρειαζόμαστε για την γεωργία ακριβείας με 2.

Απάντηση

06-06-2021 09:34Αελαρας

Και τώρα δουλευουν τα μαρκοτσια σε χωράφια χωρίς ρεύμα,μια χαρά,ο κύριος Παναγίας από το γραφείο του με το αιρ κοντισιον ,τα λέει μια χαρά κάνει ωραία κριτική για των αγροτη.δεν υπάρχει κρατικό εργοστάσιο ντοματοπελτε κλεισαν τα Ζαχάρως ,δε ν υπάρχει κρατικη μεριμνα για ανάπτυξη,για ανάπτυξη,για αυτά να μας πει,και όχι αρτσι Μπούρτζι και λουλας,!!!!!

Απάντηση

01-06-2021 21:30Στεφανος

Πολυ λιγοι πραγματικα ξεχωρισαν οι περισοτεροι ξεχωρισαν με κλεμενα ΦΠΑ με κλεμενες επιδοτησεις

Απάντηση

30-05-2021 18:52Δημήτριος Νακος

Μπράβο στον κ. Παναγο τα λέει πολύ σωστά.

Απάντηση

24-05-2021 13:01Δημήτρης Τσιάμης

Ψηφιοποίση με 0,9-1,2 Mbps internet? υποδομές χρειάζονται και δεν έχει όρεξη ούτε ο ιδιωτικός ούτε ο κρατικός τομέας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία