
Είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και λιγότερη επικοινωνία. Βεβαίως, ο τρόπος µε τον οποίο είναι δοµηµένες στη χώρα µας οι εξουσίες (οικονοµική, νοµοθετική, εκτελεστική, δικαστική κ.α.) και φυσικά η άµεση συνάρτηση αυτών µε κατεστηµένα συµφέροντα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επανασχεδιασµού. Ειδικά σε θέµατα που άπτονται της ακίνητης περιουσίας, των χρήσεων γης και βεβαίως του τρόπου αξιοποίησης δηµοσίων εκτάσεων.
Έτσι, ενώ όλοι παραδέχονται πως το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα της ελληνικής γεωργίας είναι ο µικρός και πολυτεµαχισµένος κλήρος, κανείς εκ των ιθυνόντων δεν δείχνει διατεθειµένος να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την αναγκαία µεγέθυνση του κλήρου. Πολλώ δε µάλλον, τη µεταβίβαση των παραγωγικών γαιών σε επαγγελµατίες της αγροτικής παραγωγής και την ισχυροποίηση των υφιστάµενων αγροτικών εκµεταλλεύσεων.
Αντίθετα, αυτό που γίνεται στην πράξη, ενδεχοµένως και χωρίς να υπακούει κατ’ ανάγκη σε κάποιο ξεκάθαρο σχεδιασµό είναι να αφήνονται µονίµως στην τύχη τους οι σηµερινοί άµεσα εµπλεκόµενοι στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής. Έτσι ώστε, µε τον καιρό, κάποιοι άλλοι, όπλο την οικονοµική ισχύ (κεφαλαιούχοι), να θέτουν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους τις παραγωγικές γαίες και να προετοιµάζουν, µε τους δικούς τους βέβαια όρους, στην εµπλοκή στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής.
∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ασάφεια αναφορικά µε τις χρήσεις γης, ενώ δυσχεραίνει τη δραστηριότητα των σηµερινών επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου, αφήνει χώρο σε αλλότρια οικονοµικά συµφέροντα να αποκτούν πρόσβαση σε παραγωγικά αγροκτήµατα και εκτάσεις που ιστορικά ήταν διαθέσιµες για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, µεταβάλλοντας στην ουσία τους όρους του παιχνιδιού και νοθεύοντας τον ανταγωνισµό.
Με άλλα λόγια, εκεί που οι παραδοσιακοί επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου, είχαν να αντιµετωπίσουν τους εκτός επαγγέλµατος ιδιοκτήτες αγροτικής γης (γιατρούς, δικηγόρους κ.α.), σήµερα καλούνται να ανταγωνισθούν µεγάλες εταιρείες και funds, τα οποία καλοβλέπουν τις αγροτικές εκτάσεις, είτε για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεµογεννήτριες, είτε για να επενδύσουν σε θερµοκήπια και εντατικές αγροτικές εκµεταλλεύσεις, οδηγώντας έτσι στο περιθώριο µε µαζικό και βίαιο τρόπο µεγάλες οµάδες αγροτικού πληθυσµού.