
του Μπραντ Πολούμπο*
Το γεγονός όµως ότι είναι ειδικός σε ένα πεδίο δεν συνεπάγεται αυτόµατα πως είναι ειδικός και σε άλλα - και ο τρόπος µε τον οποίο ο Πάπας κατανοεί τα οικονοµικά φαινόµενα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, αν κρίνουµε από τα τελευταία του σχόλια. Πρόσφατα, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε µια δήλωση µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Τροφίµων µε την οποία ουσιαστικά κατηγορούσε τις αγορές και τον καπιταλισµό για την επίµονη παρουσία της πείνας στον πλανήτη. «Η µάχη εναντίον της πείνας απαιτεί να υπερβούµε την ψυχρή λογική της αγοράς, που εστιάζει άπληστα στο καθαρό οικονοµικό κέρδος, καθώς και την αποµείωση των τροφίµων σε ένα εµπόρευµα, και να ενισχύσουµε τη λογική της αλληλεγγύης […] Καθώς σκέφτοµαι αυτές τις συνθήκες, θέλω στο όνοµα του Θεού να ζητήσω [...] από τις µεγάλες εταιρείες τροφίµων να σταµατήσουν να επιβάλλουν δοµές µονοπωλιακής παραγωγής και διανοµής που διογκώνουν τις τιµές και καταλήγουν να στερούν το ψωµί από τους πεινασµένους».
Κατά τον Πάπα Φραγκίσκο, η «ψυχρή λογική της αγοράς» είναι το κύριο εµπόδιο στην εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη. Αυτό το επιχείρηµα όµως αποκαλύπτει µια θλιβερή παρανόηση του τρόπου µε τον οποίο λειτουργούν οι αγορές και του πώς κατακτήθηκαν τα προηγούµενα επιτεύγµατα ως προς τη µείωση της παγκόσµιας φτώχειας. Σύµφωνα µε την υπεύθυνη έκδοσης του HumanProgress, Τσέλσι Φόλλετ. «Καµία χώρα δεν πλούτισε µόνο µέσα από προσπάθειες φιλανθρωπίας». […]
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν κάνει λάθος που επισηµαίνει ότι οι τιµές των τροφίµων έχουν αυξηθεί παγκοσµίως το τελευταίο έτος. Όµως αποδίδει λανθασµένα την αιτία όταν κατηγορεί τις «µεγάλες εταιρείες τροφίµων και την απληστία τους». Η εταιρική απληστία δεν ευθύνεται «καθόλου» για τη σηµερινή αύξηση των τιµών των τροφίµων, εξηγεί ο οικονοµολόγος Άλεξ Σάλτερ. «Οι τιµές των τροφίµων αυξάνονται λόγω αύξησης της ζήτησης και µειωµένης προσφοράς. Ο µόνος τρόπος να διασφαλίσουµε ότι υπάρχουν διαθέσιµα τόσα τρόφιµα όσα θέλουν οι άνθρωποι να αγοράσουν είναι να αυξηθούν οι τιµές». […]. Με απλά λόγια, ο Πάπας σφάλλει εντελώς ως προς τις ρίζες της παγκόσµιας πείνας και του τιµαρίθµου στα τρόφιµα…
* ∆ηµοσιογράφου και ανταποκριτή στο Foundation for Economic Education