Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μια ανασκόπηση των ενεργειών, που έχουν αναλάβει οι συνεταιρισμοί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και των ευκαιριών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των συνεταιρισμών. Ειδικότερα, ο Γ.Γ αναφέρει, ότι η πανδημία του covid-19 ανέδειξε τις βαθιές ανισότητες και τις δομικές ανισορροπίες στις κοινωνίες. Το να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τους παλιούς όρους, δεν είναι βιώσιμο και ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα αναγνωρίζει και θα αποδέχεται τις σχέσεις μεταξύ οικονομίας, κοινωνικής προστασίας, υγείας και περιβάλλοντος. Ο συνεταιριστικός θεσμός και το επιχειρηματικό του μοντέλο, έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια ανάκαμψη από τον Covid-19, καθώς οι αρχές των συνεταιρισμών και πλήθος ενεργειών τους το απέδειξαν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι συνεταιρισμοί και τα δίκτυά τους είναι παρόντα σε κάθε γωνιά του κόσμου, από το πιο μικρό χωριό μέχρι την μεγαλύτερη πόλη, υφαίνοντας έναν παγκόσμιο ιστό, ο οποίος περιλαμβάνει και την συμμετοχή του 12% περίπου του πληθυσμού της ανθρωπότητας. Οι συνεταιρισμοί παρουσιάζονται ταυτόχρονα σαν ένα αυτόνομο οικοσύστημα με διαφορετικές αλλά αλληλοσυνδεόμενες ομάδες μελών, οι οποίες διαχειρίζονται κινδύνους αλλά και σαν εργαλεία οικονομικής ενδυνάμωσης των απλών ανθρώπων.
Ένα εμβληματικό παράδειγμα της εφαρμογής των συνεταιριστικών αρχών στην πράξη, μπορεί να βρει κανείς στον συνεταιριστικό όμιλο του Montragon στην Ισπανία, ο οποίος διαθέτει περίπου 100 συνεταιρισμούς, οι οποίοι απασχολούν πάνω από 80.000 εργαζομένους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ομάδα αυτή των συνεταιρισμών, χρησιμοποίησε τα αποθεματικά της του ταμείου αλληλεγγύης, για να υποστηρίξει τα μέλη της και προσωρινά μετακίνησε εργαζόμενους μεταξύ των συνεταιρισμών του ομίλου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια των θέσεων εργασίας. Χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή τους επάρκεια, επενδύουν τώρα 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε τρία μεγάλα βιομηχανικά έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν 5.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτές οι προσπάθειες των συνεταιρισμών υποστηρίζονται από ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο σταθερό, το οποίο καταδεικνύει ότι, οι συνεταιρισμοί χρειάζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές για να ευημερούν και για να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, πριν αυτές εμφανιστούν.
Παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ συνεταιρισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, αποτελεί το ταμείο αρωγής παραγωγών, που ξεκίνησε από συνεταιρισμούς του δίκαιου εμπορίου το 2020 και το οποίο έχει ήδη βοηθήσει περισσότερες από 900 οργανώσεις παραγωγών σε 59 χώρες, καλύπτοντας πάνω από 540.000 αγρότες και εργαζόμενους και μια πρωτοβουλία μεταξύ της COOP της Ιταλίας και της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης της Βουλγαρίας, προκειμένου να προστατέψουν τα μέλη τους και τις τοπικές κοινότητες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα προστατευτικά προϊόντα, όπως απολυμαντικά και απορρυπαντικά καθαρισμού. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα συμφωνιών συνεργασίας, εντός των χωρών, όπως η Ιταλική Συνεταιριστική Ένωση, η οποία συνεργάστηκε με την Ένωση Ιταλικών Τραπεζών, προκειμένου να παράσχει ρευστότητα σε μικρού και μεσαίου μεγέθους συνεταιρισμούς. Η Εθνική Ένωση Συνεταιριστικής Συνεργασίας στην Ινδία, η οποία δια των συνεργατών της επεξέτεινε την υπάρχουσα περίθαλψη και δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.
Η πανδημία του covid 19, οδήγησε σε μια αιφνίδια και μαζική αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας και οι συνεταιρισμοί υγείας σε πολλές χώρες ήταν έτοιμοι να παράσχουν την υποστήριξή τους, ώστε να ανακουφίσουν τις πιέσεις που αντιμετώπιζαν τα δημόσια συστήματα υγείας. Στη Βραζιλία όπου οι συνέπειες της πανδημίας υπήρξαν καταστροφικές, οι συνεταιριστικές υπηρεσίες υγείας κάλυψαν το 85% της εθνικής επικράτειας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 32% της ιδιωτικής αγοράς υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ιαπωνία, οι συνεταιρισμοί υγείας παρείχαν δωρεάν ιατρική φροντίδα σε ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ στην Ισπανία άνοιξαν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τον δημόσιο τομέα. Σε πολλές χώρες, οι Συνεταιρισμοί διένειμαν εξοπλισμό ατομικής προστασίας και πραγματοποίησαν εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Στην Ινδία και στο Καμερούν συνεταιρισμοί υγειονομικής περίθαλψης δημιούργησαν ταμεία υποστήριξης, για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής.
Η πανδημία οδήγησε παγκοσμίως, σε μια αύξηση των περιστατικών, τα οποία σχετίζονται με τη βία, με βάση το φύλο και οι συνεταιρισμοί έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών. Αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας τον βαθμό ευπάθειας των εργαζομένων τους, οι συνεταιρισμοί παρέχουν νομική, οικονομική και υγειονομική υποστήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και τους παρέχουν επίσης την αναγκαία πληροφόρηση, προκειμένου να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν εντός των συνεταιρισμών, προκειμένου να τύχουν υποστήριξης, όσοι βιώνουν τη βία. Η πανδημία του COVID-19, ανέδειξε επίσης τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι οικιακές βοηθοί, οι εργαζόμενοι σε συνθήκες μαύρης εργασίας, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες. Οι συνεταιρισμοί στον τομέα της περίθαλψης έχουν προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη φροντίδας και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της περίθαλψης, ενώ υποστηρίζουν επίσης τη μετάβαση των εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης από την παράνομη εργασία στη νόμιμη.
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει την συνεισφορά αυτή των συνεταιρισμών και για το λόγο αυτό συμπεριέλαβαν τους συνεταιρισμούς στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση της Μογγολίας εγκαινίασε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για το COVID-19, τον Απρίλιο του 2021, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Ο ιστότοπος παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την κατάσταση, μαζί με μέτρα πολιτικής, αλλά και μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις, που παρουσιάζονται διαδικτυακά σε τακτική βάση. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνει και τους συνεταιρισμούς. Στην Κολομβία, ψηφίστηκε νόμος για την επιχειρηματικότητα το 2020, καθιστώντας τους συνεταιρισμούς επιλέξιμους για προγράμματα στήριξης, για την προστασία της απασχόλησης και του εισοδήματος. Στη Βραζιλία, ψηφίστηκε νόμος για το βασικό εισόδημα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το 2020, επεκτείνοντας την εφαρμογή του και στους εργαζόμενους στον συνεταιριστικό τομέα. Στην Αργεντινή, ο νόμος που αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό το 2021, συμπεριέλαβε και τους συνεταιρισμούς. Στα μέτρα που έλαβε η Ονδούρα, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. την παροχή δανείων με διαδικασίες σύντομες και απλοποιημένες, συμπεριέλαβε και τους συνεταιρισμούς .
Πολλές χώρες αναγνωρίζουν αυτό το δυναμικό και έχουν ήδη συμπεριλάβει τους συνεταιρισμούς στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές τους στρατηγικές, ακόμη και πριν από την πανδημία. Στο Εκουαδόρ, η τόνωση της αλληλέγγυας οικονομίας ήταν μια από τις στρατηγικές γραμμές δράσης του Εθνικού Σχεδίου «Καλή Διαβίωση» για την περίοδο 2013–2017, με σκοπό την προώθηση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας. Στο Μεξικό, το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της περιόδου 2013-2018, αναφέρεται στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, ιδίως όσον αφορά στη βελτίωση της πρόσβασης στην χρηματοδότηση, η οποία είχε ενθαρρυνθεί μέσω ενός καλύτερου συντονισμού των συνεταιρισμών αποταμίευσης και δανεισμού. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της περιόδου 2019-2024, αναφέρεται στον κοινωνικό και συνεταιριστικό τομέα με περισσότερες λεπτομέρειες, θα υλοποιηθεί δε, σε μεταγενέστερο χρόνο, μέσω του προγράμματος προώθησης της κοινωνικής οικονομίας.
Ένα συνεκτικό, ισχυρό και υποστηρικτικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο θα αποτελέσει το κλειδί το οποίο θα ενεργοποιήσει την συνεταιριστική επιτυχία, τονίζει ο Γ.Γ. Αυτό απαιτεί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι νομοθέτες θα εξασφαλίσουν, ότι οι ειδικές αρχές, που διέπουν το επιχειρηματικό συνεταιριστικό μοντέλο, θα ενσωματωθούν στους νομικούς κανόνες.
03-03-2022 11:55Ζησης Χρηστου
κ.Μητροπουλου, Κατ'αρχην σας αξιζουν συγχαρητηρια για το αρθρο σας σχετικα με την Συμβολη των Συνεταιρισμων . Θελω επισης να επισημανω οτι συνυπογραφω τις τοποθετησεις των προυγουμενων φιλων σχετικα με το αρθρο σας. Περα απο τις αρτιες και μεγαλες γνωσεις σας σχετικα με τους Συνεταιρισμους και το Συνεταιριστικο Δικαιο φαινεται οτι στο αιμα σας εχει εμποτισθη με την Συνεταιριστικη ιδεα κατι πολυ σπανιο σημερα.Δυστυχως σημερα κ.Μητροπουλου ειναι πολυ σπανιο να συναντησης καποιον συνεταιριστη με την πληρη ενοια της λεξεως.Τελος σας παρακαλω να συνεχεισεται να καταθετεται την γνωμη σας και τις γνωσει σας για τους Συνεταιρισμους.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ.
Απάντηση18-02-2022 12:22ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
ΚΥΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΊΣΘΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΓΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ.
Απάντηση18-02-2022 12:09ΚΟΥΡΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Aξιότιμη κ. Μητροπούλου, Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και στο ανεκτίμητο έργο σας θα τολμήσω να σας πω ότι είσθε αγιάτρευτα ρομαντική και κηρύσσεται «το ευαγγέλιο». Μπορεί όμως αυτό να καρποφορήσει με το ισχύον νομικό πλαίσιο; Τι μήνυμα στέλνουν οι παραγραφές παραπτωμάτων; Τι μήνυμα στέλνει το μοίρασμα της συνεταιριστικής περιουσίας στα μέλη των ναυαγούντων συνεταιρισμών, όταν πρόκειται για μια κοινωνική περιουσία που την έφτιαξαν γενιές και γενιές; Τι μήνυμα στέλνει όταν στις διοικήσεις των συν/σμών μπορούν να αναρριχηθούν άτομα που δεν είναι αγρότες; Τέλος τι μήνυμα στέλνει το ΥΠΑΑΤ όταν λειτουργεί επιτελικά όπως αυτό τεκμαίρεται από τα υπ΄αρ. 3351/330636/25-11-2020 και 3357/334166/27-11-2020 έγγραφά του; Κυρία Μητροπούλου, Επειδή ο Υπουργός δεν θα σας καλέσει να εποπτεύσετε την τροποποίηση του νόμου προς την σωστή κατεύθυνση και επειδή το τι φταίει είναι απαντημένο από χρόνια, και όχι το κακό μας ριζικό, η ανάταση και η ανάσταση θα γίνει μόνο μέσα από αγροτικούς αγώνες. Απελευθερώστε από μέσα σας τη σουλιώτισσα «Τζαβέλενα» , να κατεβούμε στα «μπλόκα», υπάρχει χώρος και θέση για εσάς. Για κάθε πράγμα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Με τιμή ΚΟΥΡΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Απάντηση15-02-2022 12:54Μαριος
Κυρία ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ η αξιόλογη και εμπεριστατωμένη γνώμη σας στα συνεταιριστικά ζήτηματα αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ένταξη των Ελλήνων αγροτών στους συνεταιρισμούς . Συγχαρητήρια !
Απάντηση12-02-2022 14:41ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΒΑΘΕΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ << ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ>> ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Απάντηση11-02-2022 19:43ΤΑΚΗΣ ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ
Κ.Μητροπούλου επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά όχι μόνο η μοναδική νομική σας πληρότητα στα ζητήματα συναίτεριστικου δικαίου αλλα και η πίστη σας στο τι μπορούν να προσφέρουν οι συνεταιρισμοί γενικότερα στη κοινωνία. ΜΠΡΑβΟ
Απάντηση09-02-2022 10:09ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΛΗΣ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΣ
Απάντηση