Η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακαλύψει σύντομα ότι το γεγονός ότι επέτρεψε την εμφάνιση υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι ένα ιδιαίτερα δαπανηρό λάθος. Ένας τέτοιος πληθωρισμός απειλεί τώρα για άλλη μια φορά να αποκαλύψει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ευρώ και να επιφέρει ακόμη έναν γύρο της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Η ουσία του σημερινού προβλήματος οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η κ. Λαγκάρντ είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις, αλλά έχει μόνο μία νομισματική πολιτική για να τις αντιμετωπίσει. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά προβληματικό καθώς οι δύο αυτές προκλήσεις απαιτούν διαφορετικές νομισματικές πολιτικές.
Η πρώτη πρόκληση είναι ότι, τόσο ως αποτέλεσμα του ενεργειακού σοκ που προκλήθηκε από τη Ρωσία όσο και ως αποτέλεσμα μιας υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. […] Η δεύτερη σημαντική πρόκληση πολιτικής της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην ικανότητα των υπερχρεωμένων χωρών μελών της, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να χρηματοδοτηθούν με λογικούς όρους. […]. Μέχρι πρόσφατα, η ΕΚΤ διατηρούσε μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων και προχώρησε σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. Το έκανε ως μέρος της προσπάθειάς της να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μετά τις καταστροφές της πανδημίας COVID-19. Αυτός ο συνδυασμός πολιτικής ήταν ένα θεόσταλτο δώρο στην υπερχρεωμένη οικονομική περιφέρεια της Ευρωζώνης. […]
Όλα αυτά φέρνουν πλέον την ΕΚΤ σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, θα χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να εφαρμόζει πολιτική ποσοτικής σύσφιξης. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των πολιτικών από την ΕΚΤ θα ισοδυναμεί με ανάθεμα για την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτές οι χώρες απαιτούν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για να διατηρήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους σε χαμηλά επίπεδα. […] Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να παραμένει επίμονα υψηλός, η ΕΚΤ δεν έχει καμία πραγματική εναλλακτική πέρα το να εμείνει στην επιθετική στάση της νομισματικής πολιτικής. […]Πρέπει να ελπίζουμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει ακόμη ένα κουνέλι να βγάλει από το καπέλο για να μας γλιτώσει από την επανάληψη της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν θα πρότεινα να στοιχηματίσετε ό,τι έχετε πως θα συμβεί αυτό.
*Mέλους του American Enterprise Institut