
Του Χανκ Τάκερ*
Ο Dalio συµµετείχε στο Forbes Iconoclast Summit που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα στη Νέα Υόρκη, συζητώντας µε τον πρόεδρο και αρχισυντάκτη Steve Forbes για το δοκίµιό του που δηµοσιεύθηκε στο LinkedIn τον Απρίλιο και στο οποίο υποστήριζε ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται «στα πρόθυρα ενός πολέµου, έχουν περάσει το όριο διαλόγου». Ο 73χρονος εµφανίστηκε ανήσυχος για έναν ενδεχόµενο οικονοµικό πόλεµο και µια «κανονική» στρατιωτική σύρραξη µε αιτία την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
«Η δυναµική των ΗΠΑ έχει µειωθεί ενώ της Κίνας έχει ενισχυθεί. ∆εν λέω ότι οι Κινέζοι θα νικήσουν τους Αµερικανούς, αλλά θα είναι ανταγωνιστικές δυνάµεις σε µια σύγκρουση, και αυτές οι συγκρούσεις είναι πολυδιάστατες», επισήµανε ο Dalio. Η ανέλιξη της Κίνας σε παγκόσµια δύναµη είναι η µία από τις τρεις απειλές που βιώνουν οι ΗΠΑ. Οι άλλες δύο είναι α) το τεράστιο και αυξανόµενο χρέος και β) οι διαµάχες στο εσωτερικό της χώρας που προκαλεί η οικονοµική ανισότητα και οι οποίες έχουν ανοίξει τον δρόµο στις πολιτικές δυνάµεις του λαϊκισµού. […]
Στην αρχή της παρέµβασής του, το ενδιαφέρον του ο Dalio για την Ιστορία τον οδήγησε στην ανακάλυψη ότι περίπου το ίδιο έγινε και το 1933 όταν ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ντ. Ρούσβελτ ανέστειλε τον «κανόνα του χρυσού» µε ραδιοφωνικό του διάγγελµα.
Έκτοτε αφιερώθηκε στη µελέτη των ιστορικών κύκλων και πιστώνει σ’ αυτή του την ενασχόληση τις θετικές αποδόσεις του fund Bridgewater κατά τη χρηµατοπιστωτική κρίση του 2008-2009. […] «Συχνά µε εξέπλητταν πράγµατα µόνο και µόνο επειδή συνέβαιναν για πρώτη φορά στη ζωή µου. Ωστόσο, είχαν συµβεί επανειληµµένα στην Ιστορία» πρόσθεσε ο Dalio.
Σήµερα, ο Dalio προειδοποιεί για µία ακόµη ανατροπή στην παγκόσµια δοµή εξουσίας. Από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, επισηµαίνει, οι ΗΠΑ είναι ο κυρίαρχος παίκτης σε όλο τον κόσµο: εκεί έχουν την έδρα τους παγκόσµιοι οργανισµοί µε τεράστια επιρροή, όπως τα Ηνωµένα Έθνη και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Αλλά µε τις ΗΠΑ να είναι χρεωµένες σε πολλούς ξένους οµολογιούχους και να αντιµετωπίζουν στο εσωτερικό µεγάλες οικονοµικές ανισότητες, ο Dalio «βλέπει» άλλη µία σεισµική αλλαγή…
*Αρθρογράφου στο Forbes