Η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευτεί να επιµείνει στη διακηρυγµένη στάση των «υψηλότερων για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα» επιτοκίων εάν η οικονοµία της ζώνης του ευρώ συνεχίσει να αποδυναµώνεται, τη στιγµή που η αύξηση τιµών καταναλωτή θα βρίσκεται σε άµπωτη.
Είναι σηµαντικό ότι ο γερµανικός πληθωρισµός έχει υποχωρήσει στο 2,3%, στα χαµηλότερα επίπεδά του εδώ και δυόµισι χρόνια. Ο στόχος του 2% της ΕΚΤ είναι πια ορατός, υποδηλώνοντας ότι το τιµωρητικό φάρµακο της νοµισµατικής σύσφιξης των τελευταίων 18 µηνών λειτουργεί - ίσως και πολύ καλά. Ο µεταποιητικός τοµέας της Γερµανίας παλεύει µε µια σοβαρή ύφεση και η οικονοµία συρρικνώθηκε το γ’ τρίµηνο. Εντείνοντας την αρνητική συγκυρία, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για δηµοσιονοµική βοήθεια: ο εύθραυστος συνασπισµός του πρωθυπουργού Όλαφ Σολτς πρέπει τώρα να αντιµετωπίσει ένα µεγάλο κενό στα δηµοσιονοµικά του σχέδια, αφού το συνταγµατικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της χρήσης ειδικών κονδυλίων από την κυβέρνηση.
∆εν είναι όµως µόνο η Γερµανία που αισθάνεται την «ψύχρολουσία». Τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το γ’ τρίµηνο έδειξαν ότι η δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, επίσης συρρικνώθηκε.[…] Υπάρχει κάτι σαν γενική τάση που µοιάζει να διαµορφώνεται εδώ, εάν όλες οι µεγάλες οικονοµίες του µπλοκ βλέπουν τόσο γρήγορο αποπληθωρισµό.[…]Οι ευρωπαϊκές χρηµαταγορές τιµολογούν σταδιακή πλην εµφατική πτώση επιτοκίων εντός του επόµενου έτους, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόµενα των αξιωµατούχων της ΕΚΤ.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι σύντοµα θα διεξαχθεί µια συζήτηση, πιθανώς στις 14 ∆εκεµβρίου, για το εάν θα ξεκινήσει η µείωση των επανεπενδύσεων των οµολόγων που ωριµάζουν και τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των διακρατήσεων της Τράπεζας από το πανδηµικό πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης.[…]. Με τη Γερµανία να υποφέρει περισσότερο από τους γείτονές της, ο επικεφαλής της Bundesbank θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανάγκη για αρωγή υπάρχει πρώτα στον ίδιο του τον οίκο, τη Γερµανία, και να αφήσει κάτω το νοµισµατικό του ραβδί. Η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ θα ήταν ευγνώµων.