BACK TO
TOP
Γνώμες

Όταν έρχεται η επιτήρηση

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει υπό την άµεση επιτήρησή της τον ελληνικό Οργανισµό Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αντίθετα, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έρχεται µε πολύ µεγάλη καθυστέρηση και αντίστοιχο κόστος για τους πραγµατικούς δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή για τους αγρότες.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

235
1

Έχει χαθεί πραγµατικά πολύτιµος χρόνος, αλλά και πολύ χρήµα σε ερασιτεχνισµούς γύρω από έναν κρίσιµο οργανισµό που έχει επιφορτιστεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, µε την ευθύνη της ακριβοδίκαιης διαχείρισης και κατανοµής των κοινοτικών ενισχύσεων. Χρηµάτων, τα οποία έχουν µοναδικό στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, τη βελτίωση της θέσης των αγροτών και την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο.

Όµως στην Ελλάδα, χρόνο µε το χρόνο, αυτή η στόχευση χάνεται. Οι διαρροές πόρων προς άλλες κατευθύνσεις είναι πολλές και η διαχείριση αυτών των χρηµάτων αποδεικνύεται κάκιστη. Στην τελευταία φάση των πληρωµών είδαµε καθαρά κάτι παραπάνω από το 20% των ενισχύσεων για τα οικοσχήµατα (425 εκατ. ευρώ) να µοιράζεται µε µεγάλη ευκολία σε διαµεσολαβητές (ΚΥ∆) και φορείς πιστοποίησης. Όµως είναι και άλλα πολλά. 

Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να θέσουν τον ελληνικό Οργανισµό Πληρωµών, υπό επιτήρηση για διάστηµα 12 µηνών, δείχνει πολύ καθαρά ότι το κακό µε τις πληρωµές έχει παραγίνει και τα κοινοτικά κονδύλια για την ενίσχυση των αγροτών µπαίνουν σε πραγµατικό κίνδυνο. Οι «ποντικοί» πολλαπλασιάζονται.

Όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων ξέρουν καλά ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν λαµβάνονται κάθε µέρα. Αντίθετα, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που οι Βρυξέλλες αναλαµβάνουν ευθύνη επιτήρησης οργανισµών αυτής της µορφής. Γιατί, απαξιώνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και η πιστοποίηση καταλληλότητας, την οποία οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν παράσχει.

Σύµφωνα µε την επιστολή της DG AGRI προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το τελευταίο διάστηµα, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης που έχουν οριστεί δεν τηρούνται πλέον ή είναι τόσο σοβαρά ανεπαρκή. Εποµένως, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα του Οργανισµού να ανταποκριθεί µε επάρκεια στα καθήκοντά του. 

Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιµο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστηµα 12 µηνών, ζητώντας παράλληλα την άµεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Αναφέρεται µάλιστα ότι η έλλειψη επαρκών, αποτελεσµατικών και άµεσων διορθωτικών ενεργειών µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια πρώτη «τεχνική συνάντηση» επ’ αυτού πρόκειται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία