BACK TO
TOP
Γνώμες

Απότομη στροφή στα δεξιά

Οι δεξιές δυνάµεις πρόκειται να σηµειώσουν σηµαντικά κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό θα γείρει προς τα ∆εξιά το Κοινοβούλιο σε πολλά θέµατα και θα µπορούσε να δώσει δυναµική σε αυτά τα κόµµατα σε εθνικό επίπεδο.

LUIGI-SCAZZIERI_4

Λουίτζι Σκατζιέρι

83
0

Εάν οι δηµοσκοπήσεις είναι ακριβείς, οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο θα δουν ένα κύµα υποστήριξης προς τα δεξιά λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόµµατα. Η συνδυασµένη δύναµη της Οµάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών (ECR) και της Οµάδας Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (ID) προβλέπεται να αυξηθεί από 135 σε 163 από τις 720 έδρες. Ένα τέτοιο αποτέλεσµα δεν θα οδηγούσε στην κυριαρχία τους στο ΕΚ ή στην υπαγόρευση της νοµοθετικής του ατζέντας. Τα κόµµατα εντός του σηµερινού «µεγάλου συνασπισµού» συντηρητικών, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων είναι πιθανό να χάσουν σηµαντικό αριθµό εδρών, αλλά θα διατηρήσουν τη συνολική τους πλειοψηφία. Επιπλέον, τα κόµµατα στα δεξιά του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ) χωρίζονται σε δύο οµάδες. […] Παρόλα αυτά, η προβλεπόµενη άνοδος της δεξιάς θα εξακολουθεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι εθνικές κυβερνήσεις και όχι οι ευρωβουλευτές είναι αυτοί που διορίζουν Επιτρόπους. Ωστόσο, ο επόµενος υποψήφιος Πρόεδρος της Επιτροπής µπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει τις ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών που απαιτούνται για τις εκλογές. […] Μια ισχυρότερη παρουσία λαϊκιστικών δεξιών και ακροδεξιών κοµµάτων στο ΕΚ, σε συνδυασµό µε µια πιο αδύναµη αριστερά, θα έχει σηµασία άµεσα, λόγω της αλλαγής στη σύνθεση του Κοινοβουλίου και έµµεσα, επειδή ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσµα είναι πιθανό να προσφέρει περισσότερη ώθηση σε τέτοια κόµµατα σε εθνικό επίπεδο. […].

Έχοντας εµβαθύνει σε επιµέρους τοµείς πολιτικής, ένα κύµα της δεξιάς θα επηρεάσει το µέλλον των προσπαθειών της ΕΕ για το κλίµα που ξεκίνησε µε το πακέτο πολιτικής Fit for 55. Ορισµένα µέτρα στο πακέτο πολιτικής έχουν ήδη προκαλέσει διαµαρτυρίες από οµάδες που πλήττονται αρνητικά από αυτό, ιδίως αγρότες. […]Μια άνοδος της δεξιάς θα µπορούσε επίσης να έχει σηµαντικές συνέπειες για τις προσπάθειες της ΕΕ να προασπίσει το κράτος δικαίου στα κράτη-µέλη όπου απειλείται, και για τον ρόλο του ΕΚ ως υπέρµαχος των πολιτικών ελευθεριών.

*Ανώτερου ερευνητή στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθµιση-CER


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία