BACK TO
TOP
Γνώμες

Πόλεμος τιμών

Ο συν-blogger David Henderson ανέφερε σε ανάρτησή του τη δηµοσίευση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου που επιµελήθηκε ο Ryan Bourne, µε τίτλο «Ο πόλεµος των τιµών».

Pierre-Lemieux_8

Πιερ Λεμιέ

58
0

Το βιβλίο κάνει µια ευρεία επισκόπηση του ουσιώδους ρόλου που επιτελούν οι τιµές. (Ο Ryan, ξεκινώντας και συντονίζοντας αυτή την προσπάθεια προσπάθειας, πέτυχε ένα αξιοσηµείωτο κατόρθωµα).

Το δικό µου άρθρο στον τόµο αυτό, µε τίτλο «A Rising Product Price Doesn’t Cause Inflation» (Η αύξηση της τιµής ενός προϊόντος δεν προκαλεί πληθωρισµό, σελ. 19-27), εστιάζει στην κρίσιµη διάκριση µεταξύ των σχετικών τιµών και του πληθωρισµού. Μερικά αποσπάσµατα:

  • Πρέπει να διακρίνουµε ξεκάθαρα τα δύο διαφορετικά φαινόµενα: τις µεταβολές των σχετικών τιµών και τις µεταβολές στο γενικό επίπεδο των τιµών.
  • Μια σχετική τιµή είναι η τιµή ενός αγαθού σε σχέση µε την τιµή ενός άλλου αγαθού.
  • Ο πληθωρισµός είναι η αύξηση της τιµής όλων των αγαθών µε χρηµατικούς όρους.
  • Το γενικό επίπεδο των τιµών (και εποµένως ο πληθωρισµός) δεν είναι τεχνικά παρατηρήσιµο αυτό καθαυτό και πρέπει να εκτιµηθεί, συνήθως µέσω κάποιου σταθµισµένου µέσου όρου παρατηρούµενων επιµέρους τιµών, όπως είναι ο ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή (∆ΚΤ). Αλλά πρέπει να έχουµε κατά νου τη διαφορά µεταξύ αυτού που προσπαθούµε να µετρήσουµε και της υπολογισµένης εκτίµησής του.
  • Όταν υπάρχει πληθωρισµός, η µεταβολή µιας δεδοµένης τιµής θα περιλαµβάνει τόσο τη σχετική µεταβολή της (χωρίς τον πληθωρισµό) όσο και την επίδραση του πληθωρισµού.
  • Εάν µια παρατηρούµενη τιµή - ας πούµε, η τιµή της µπριζόλας ή της βενζίνης - προέρχεται τόσο από µια µεταβολή της σχετικής τιµής όσο και από τον πληθωρισµό, η παρατηρούµενη τιµή δεν µπορεί να προκαλέσει πληθωρισµό.
  • Ο ∆ΤΚ και παρόµοιοι δείκτες µπορούν να είναι χρήσιµοι ή να λειτουργούν προειδοποιητικά για τον πληθωρισµό, αλλά µόνο εάν συνειδητοποιούµε τους εγγενείς περιορισµούς τους.

Είναι σηµαντικό να συνειδητοποιήσουµε ότι ο πληθωρισµός είναι ένα νοµισµατικό φαινόµενο που δεν έχει καµία σχέση µε το φετίχ της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η παραπλανητική εξήγηση της εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχει µια δικαιολογία στις κεντρικές κυβερνήσεις να διογκώσουν την προσφορά χρήµατος προκειµένου να χρηµατοδοτήσουν τις ιδιοτελείς τους παρεµβάσεις.

*Οικονοµολόγου στο Τµήµα ∆ιοικητικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου του Κεµπέκ στο Outaouais

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία