BACK TO
TOP
Γνώμες

Η Ευρώπη παραμένει μικρή

Ηταν ένας διαφορετικός κόσµος πριν από πέντε χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους στις θέσεις κλειδιά της ΕΕ.

carl-bildt

Carl Bildt

10
0

Γρήγορα όµως ξεκίνησε το «σκληρό ροκ». Μέσα σε λίγες εβδοµάδες η covid-19 ανέτρεψε τα πάντα. Και όταν άρχισε να ξεθωριάζει, ο επικεφαλής διπλωµάτης της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ πήγε στη Μόσχα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη σχέση µε τη Ρωσία, αλλά ταπεινώθηκε δηµόσια από τον Ρώσο οµόλογό του. Τίποτα δεν θα µπορούσε να προετοιµάσει την ήπειρο για αυτό που ακολούθησε. ∆ύο πόλεµοι µαίνονται στη γειτονιά της Ευρώπης, ένας κλιµακούµενος εµπορικός πόλεµος µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και σοβαρές εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τα σύνορά της. Το άµεσο καθήκον για τον νέο θεσµικό κύκλο είναι να γίνει απολογισµός αυτών των επιτυχιών και αποτυχιών καθώς η ΕΕ προχωρά περαιτέρω σε αχαρτογράφητα ύδατα. […].

Η ΕΕ αρχικά δεν τα πήγε καλύτερα στην εµπορική της προσέγγιση προς την Κίνα. Η Συνολική Συµφωνία Επενδύσεων µε την Κίνα, που συνήφθη τις τελευταίες µέρες του 2020, αποδείχθηκε βραχύβια. Επιδείνωσε τις σχέσεις πέρα ​​από τον Ατλαντικό, για να καταρριφθεί αργότερα από τις ενέργειες του Πεκίνου και των Βρυξελλών. […]. Κατά τα άλλα, η ΕΕ είχε ανάµεικτα αποτελέσµατα στις προσπάθειές της να συνάψει εµπορικές συµφωνίες. Μπορεί να υπερηφανεύεται για µια νέα συµφωνία µε τη Νέα Ζηλανδία, αλλά η ίδια προσπάθεια µε την Αυστραλία έχει αποτύχει µέχρι στιγµής. Οι συνοµιλίες µε την Ινδία δυσκολεύονται, ενώ οι προοπτικές της σηµαντικής εµπορικής συµφωνίας µε την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, γνωστή ως Mercosur, φθίνουν.

Κοιτάζοντας το µέλλον, µπορεί να δούµε µια ΕΕ να στριµώχνεται µεταξύ του Ντόναλντ Τραµπ και του Βλαντιµίρ Πούτιν και να µάχεται µε τους δικούς της λαϊκιστές. Ενόψει τέτοιων προκλήσεων, η ΕΕ πρέπει να οικοδοµήσει τις στρατηγικές της ικανότητες, να εξασφαλίσει οικονοµική ανταγωνιστικότητα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραµείνει ενωµένη. Ειδικότερα, πρέπει να επικρατήσει ειρήνη στις Βρυξέλλες. Οι εσωτερικές διαµάχες στη Rue de la Loi δεν ευνοούν. Για την ώρα, σε έναν κόσµο τεράστιας αναταραχής, η Ευρώπη παραµένει µικρή.

*∆ιπλωµάτη, διετέλεσε πρωθυπουργός της Σουηδίας (1991-1994)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία