Με βάση την ενηµέρωση που υπάρχει, πολύ κοντά στην προκήρυξη είναι δύο ακόµα εµβληµατικά προγράµµατα, η χρηµατοδότηση επενδύσεων στους κλάδους Εµπορίας – Μεταποίησης και οι πρωτοβουλίες των Leader.
Η προηγούµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε καθυστερήσει σηµαντικά όχι µόνο τις «προκηρύξεις» αλλά και την στοιχειώδη προετοιµασία τους.
Από την άλλη πλευρά, η σπουδή που εκδηλώνεται τις τελευταίες ηµέρες, µάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια χρόνου για συστηµατική µελέτη των αντίστοιχων προτάσεων. Όσοι υποψήφιοι που είχαν κάνει την απαιτούµενη προεργασία νωρίτερα, έχουν τον πρώτο λόγο στις προκηρύξεις. Οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να κινηθούν στο πνεύµα του όπως – όπως, µε ότι µπορεί να σηµαίνει αυτό για την τύχη των φακέλων τους ή και την αποτελεσµατικότητα των προτάσεων.
Ειδικά στα επιχειρησιακά προγράµµατα των ΟΕΦ, το ποσό των 45 εκατ. ευρώ περίπου που πρόκειται να διατεθεί για την προσεχή 4ετία (2024-2027), είναι πολύ µεγάλο για να εξαντλείται στη λογική… ας το βγάλουµε και ότι βγει. Άλλωστε, η εµπειρία των προηγούµενων περιόδων, τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσµα, δεν είναι και η καλύτερη. Αρκεί να εξετάσει κανείς τη συµµετοχή των συνεργατικών σχηµάτων που νέµονται... τα ΟΕΦ στο τζίρο που καταγράφεται σήµερα στο ελαιόλαδο, για να διαπιστώσει ότι ο πολλαπλασιαστής αυτών των ενισχύσεων υστερεί πολύ.
Αν µάλιστα ληφθεί υπόψη ότι από τη δοµή αυτών των προγραµµάτων το µεγαλύτερο µέρος των κονδυλίων που διατίθενται είναι χρήµατα που έχουν παρακρατηθεί νωρίτερα από τους παραγωγούς ελαιολάδου, τότε καθίσταται σαφές ότι και στο συγκεκριµένο πεδίο δραστηριότητας, κάτι δεν πάει καλά.
Σε κάθε περίπτωση, θα είχε πολύ µεγάλο ενδιαφέρον αν η επίσηµη εθνική αρχή για την εποπτεία και αξιολόγηση των εν λόγω επιχειρησιακών προγραµµάτων, είχε κάποια στιγµή την ευχέρεια να µετρήσει σε πραγµατική βάση, τη σηµασία των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των ΟΕΦ, δηλαδή την επίδρασή τους στην πραγµατική αγορά και φυσικά στο εισόδηµα του κάθε παραγωγού.
Προς το παρόν, αυτό το οποίο εύκολα προσµετράται, είναι οι «ενέσεις σωτηρίας» σε κάποιες πολύπαθες συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως και οι δεύτερες ευκαιρίες για κάποιες όψιµες «βιοµηχανίες» της αγροτικής συµβουλευτικής να αυξήσουν το τζίρο τους.