BACK TO
TOP
Γνώμες

Το sell-off της τεχνητής νοημοσύνης

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις άνοιξε η επενδυτική Sequoia Capital, η οποία έκανε λόγο για το «πρόβληµα» των 600 δισ. δολαρίων της τεχνητής νοηµοσύνης. Εν ολίγοις, υποστήριξε ότι το αφήγηµα της τεχνητής νοηµοσύνης θα είναι χρονοβόρο και περιπετειώδες και δεν θα περιοριστεί στα άµεσα κέρδη που απολαµβάνει η Nvidia. Από τους ηµιαγωγούς µέχρι την εµπειρία των καταναλωτών από την τεχνητή νοηµοσύνη, κάθε πτυχή αυτού θα αναδιαµορφωθεί ριζικά. […].

Daniel Newman

8
0

Πράγµατι, οι ανησυχίες σχετικά µε το sell-off της τεχνητής νοηµοσύνης δεν είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές. Πού χρησιµοποιείται η τεχνητή νοηµοσυνη και η γενετική AI από τις τράπεζες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τον µεταποιητικό κλάδο και άλλες βιοµηχανίες - και ποιες εταιρείες κερδίζουν χρήµατα από αυτές τις εξελίξεις που βασίζονται στην τεχνητή νοηµοσύνη; Αυτό εννοούσε η Sequoia όταν έκανε λόγο για το «αίνιγµα» των 600 δισ. δολαρίων της τεχνητής νοηµοσύνης. Από την άλλη, το µεγαλύτερο µέρος αυτής της κινδυνολογίας µπορεί να σχετίζεται µε τη µελλοντική πορεία της τεχνητής νοηµοσύνης, παρά µε τη µακροπρόθεσµη βιωσιµότητα της ανάπτυξής της. Ξεχώρισε µια αναφορά της Goldman Sachs: «H τεχνητή νοηµοσύνη έχει την ικανότητα να ξεπερνά τους ανθρώπους σε ορισµένες έρευνες µετοχών και στη δηµιουργία µοντέλων». Όµως ο Jim Covello, επικεφαλής του τµήµατος Equity Research της Goldman Sachs, επεσήµανε ότι το κόστος για την εφαρµογή της είχε κόστος περίπου εξαπλάσιο του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ωστόσο, το µεγαλύτερο µέρος της ανάπτυξής της προέρχεται από έναν µικρό αριθµό παρόχων cloud υπερκλίµακας και µεγάλων επιχειρήσεων που χρησιµοποιούν την τεχνητή νοηµοσύνη για να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους.[…] Για να είµαι σαφής, αυτή η τεχνολογία δεν είναι κυκλική. Είναι µετασχηµατιστική και θα αλλάξει κάθε βιοµηχανία. […].

Μακροπρόθεσµα, οι εταιρείες και οι επενδυτές που βλέπουν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοηµοσύνης σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα γνωρίζουν ότι πρόκειται, στη χειρότερη περίπτωση, για µια βραχυπρόθεσµη, εµπροσθοβαρή δαπάνη capex, για κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναδείξει τους νικητές και τους χαµένους ενός µέλλοντος που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοηµοσύνη.

*Aναλυτή της Futurum Research

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία