BACK TO
TOP
Γνώμες

Πώς οι αρχές λοξοδρομούν

Το θέµα της πανώλης των µηρυκαστικών, όπως και πολλά άλλα θέµατα του αγροτικού τοµέα που «λοξοδροµούν», πολλές φορές επικίνδυνα, έχουν να κάνουν µε την αποδιοργάνωση της δηµόσιας διοίκησης και τη συγκέντρωση ευθυνών στην πολιτική ηγεσία, η οποία, όσο και να το θέλει δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί αλλά και να µπορεί, δεν πρέπει να το κάνει.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

108
1

Το γεγονός ότι δέκα µήνες µετά τις καταστροφικές πληµµύρες του περασµένου Σεπτεµβρίου, οι αγρότες στη Θεσσαλία δεν έχουν ακόµα αποζηµιωθεί για τις ζηµιές που υπέστησαν στην ηρτηµένη παραγωγή αλλά και αυτοί που πληρώθηκαν δεν ξέρουν σε τι ακριβώς έχουν αποζηµιωθεί, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τις αρµόδιες αρχές, προκειµένου να αλλάξει ριζικά και ο τρόπος αντιµετώπισης αυτών των καταστάσεων.

Αρκεί να αναφερθεί ότι για τις αποζηµιώσεις λόγω Daniel, δέκα µήνες τώρα, η αρµόδια αρχή που εν προκειµένω είναι ο ΕΛΓΑ, αποφεύγει να δεσµευτεί ποια θα είναι η αποζηµίωση για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, από τη στιγµή που η καταστροφή είναι ολική, δηλαδή ανέρχεται στο 100% της παραγωγής. Κανονικά αυτό προβλέπεται µε σαφήνεια από τον Κανονισµό του ΕΛΓΑ. Αν για ειδικούς λόγους η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει κάτι στην αποζηµίωση, αυτό οφείλει να το πει από νωρίς, να το καταστήσει σαφές και να το στηρίξει ανάλογα.

Τι έγινε στην περίπτωσή µας µε τους αγρότες της Θεσσαλίας; Στην αρχή ακούγαµε τη µόνιµη επωδό το κράτος είναι δίπλα σας. Στη συνέχεια κάποιοι διέδιδαν, «χαµηλόφωνα» ωστόσο, ότι η αποζηµίωση θα είναι αυξηµένη. Ακόµα και µήνες µετά, όταν ήρθε η ώρα της προκαταβολής, πιστώθηκε η προκαταβολή, χωρίς να καθίσταται σαφές ποιο θα ήταν το υπόλοιπο. Κάποιοι, µάλιστα, συνέχισαν να διαδίδουν ότι το υπόλοιπο της εκκαθάρισης θα είναι αυξηµένο.

Στα τέλη Ιουνίου 2024, όταν ήρθε η ώρα της εκκαθάρισης της αποζηµίωσης (που κανείς δεν γνώριζε ποια θα ήταν, δηλαδή πάνω σε ποια βάση θα υπολογιζόταν), άρχισαν οι καθυστερήσεις, προκειµένου, όπως ειπώθηκε αρµοδίως, να είναι αυξηµένη και µάλιστα µε πρωτοβουλία του νέου υπουργού Κώστα Τσιάρα.

Τελικά ούτε αυτό κατέστη δυνατόν και µάλιστα για τεχνικούς λόγους. Περί τα µέσα Ιουλίου, όσοι αγρότες πληρώθηκαν, ήταν µε βάση ό,τι προβλέπει ο κανονισµός του ΕΛΓΑ (ερµηνεύεται το 100% της ζηµιάς χωρίς παρακρατήσεις), ωστόσο οι αποκλίσεις από καλλιέργεια σε καλλιέργεια και από παραγωγό σε παραγωγό ήταν αδικαιολόγητα σε πολλές περιπτώσεις µεγάλες. Ακόµα και σήµερα, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πληρώθηκε και ποιοι τελικά έµειναν απλήρωτοι και γιατί. Κατά τα λοιπά, ο ΕΛΓΑ είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισµός Ασφάλισης της Αγροτικής Παραγωγής

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-08-2024 09:58νέος αγρότης

Οι ζημιές στο πρωτογενή τομέα από την τελευταία πυρκαγιά, αλλά και γενικότερα δεν ενδιαφέρουν το agronews; Αλλά τι λέω, δεν έχει ψωμί η υπόθεση, είμαστε και σε διακοπές, και να μην κακο καρδισουμε τους υπεύθυνους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία