BACK TO
TOP
Γνώμες

To φαινόμενο υπερτουρισμός

Σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισµούς εντείνονται οι αντιτουριστικές κινητοποιήσεις.

Yonas_Martini

Yonas Martini

15
0

Τι µέτρα παίρνουν οι περιοχές για να αντιµετωπίσουν τον υπερτουρισµό και τις επιπτώσεις του; Όταν διαδηλωτές άρχισαν να καταβρέχουν ανυποψίαστους τουρίστες µε νεροπίστολα στη Βαρκελώνη, είδαµε το αποκορύφωµα των αντιτουριστικών κινητοποιήσεων στην Ισπανία. Το προηγούµενο διάστηµα χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόµους στα Κανάρια Νησιά, στις Βαλεαρίδες Νήσους και στην Ανδαλουσία, διαµαρτυρόµενοι ενάντια στον υπερτουρισµό.[…]. Ο υπερτουρισµός όµως µετατρέπεται πλέον σε µεγάλο πρόβληµα µε σοβαρές επιπτώσεις για τους κατοίκους – και αυτό όχι µόνο στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να περιορίσουν τη µαζική συρροή τουριστών.

Στη Βαρκελώνη ήταν για µεγάλο διάστηµα συνήθης πρακτική η ενοικίαση διαµερισµάτων και κατοικιών σε τουρίστες. Καθώς όµως υπήρχαν σηµαντικές επιπτώσεις και στις ενοικιάσεις ακινήτων γενικώς, η πρωτεύουσα της Καταλονίας δροµολογεί τώρα µέτρα, ώστε µέχρι τα τέλη του 2028 να µη διατίθεται κανένα ακίνητο προς ενοικίαση σε τουρίστες. Η διοίκηση της πόλης ευελπιστεί πως τα περισσότερα από 10.000 διαµερίσµατα που µέχρι τώρα ενοικιάζονταν νοµίµως στους παραθεριστές, θα διατίθενται και πάλι για µακροχρόνια µίσθωση. […]

Στη γαλλική πρωτεύουσα υπάρχει εδώ και χρόνια ειδικός φόρος διανυκτέρευσης – και τα έσοδα διατίθενται σε επενδύσεις προς όφελος των µόνιµων κατοίκων. Στο Παρίσι υπάρχει επίσης πρόβληµα στέγασης – και µάλιστα σε µία περίοδο που η πόλη φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες παραπάνω επισκέπτες λόγω των Ολυµπιακών Αγώνων. Αυτός είναι και ο λόγος που η πόλη αποφάσισε να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες: πλέον µπορούν να ενοικιαστούν µονάχα κύριες κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων ζουν πραγµατικά στην πόλη.

Ένα αντίστοιχο µέτρο πρόκειται να λάβει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θέλει να περιορίσει τον αριθµό των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν τα πιο δηµοφιλή νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Σύµφωνα µε τη γερµανική Οµοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν είναι πιο υψηλή η αναλογία τουριστών προς κατοίκους, όσο στο νότιο Αιγαίο, µε τις διανυκτερεύσεις πάνω από 100 ανά ντόπιο κάτοικο.

*Freelancer αρθρογράφου, δηµοσιεύτηκε στη Deutche Welle

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία