BACK TO
TOP
Γνώμες

Άβολες αλήθειες για πληθωρισμό

Τα δύσκολα τελευταία µέτρα για να πλησιάσουµε και να διατηρήσουµε τον στόχο του πληθωρισµού στο 2%, τον οποίο τηρούν όλες οι µεγάλες κεντρικές τράπεζες, απαιτούν αλλαγή τακτικής. Τα τελευταία δύο χρόνια, µας κυριεύει µια εξάρτηση από τα οικονοµικά δεδοµένα, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.

Marcus_Ashworth

Μάρκους Άσγουορθ

26
0

Αυτό το σκεπτικό κινδυνεύει να γίνει λίγο «άβολο», καθώς το κλίµα µεταβάλλεται προς την κατεύθυνση της µείωσης των επιτοκίων. Τα στοιχεία πληθωρισµού των τιµών καταναλωτή του Ιουλίου στις ΗΠΑ και στο Ηνωµένο Βασίλειο αναµένεται να σηµειώσουν άνοδο. Αυτό εγκυµονεί τον κίνδυνο να θολώσει τα µηνύµατα της κεντρικής τράπεζας ότι η περιοριστική νοµισµατική πολιτική πλησιάζει στο τέλος της. Η Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναµένεται ότι τον επόµενο µήνα θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήµατα για µείωση των επιτοκίων. Όµως, όπως το θέτει εύστοχα ο επικεφαλής οικονοµολόγος του Bloomberg για το Ηνωµένο Βασίλειο Dan Hanson: «Η οπτική της χαλάρωσης της πολιτικής όταν ο πληθωρισµός βρίσκεται σε άνοδο δεν είναι ευνοϊκή».

Μια λύση είναι διαθέσιµη: Μειώστε την εξάρτηση από τα µηνιαία δεδοµένα και αναδείξτε πόσο δύσκολη είναι η πρόβλεψη. Αυτό έχει το πρόσθετο πλεονέκτηµα ότι αντικατοπτρίζει την κοινή λογική. Μετά την τεράστια οικονοµική αστάθεια στον απόηχο της πανδηµίας του κορωνοϊού, η αναξιοπιστία των δεδοµένων έχει καταστήσει την πρόβλεψη των οικονοµικών εξελίξεων ακόµη πιο δύσκολη.

Οι υπεύθυνοι για τη διαµόρφωση των επιτοκίων γνωρίζουν ότι η διατήρηση της τόσο περιοριστικής νοµισµατικής πολιτικής για περισσότερο από δύο χρόνια µεγεθύνει τους κινδύνους για τις εύθραυστες οικονοµικές προοπτικές. Χρειάζονται µια ρήτρα διαφυγής εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισµό δεν είναι τα αναµενόµενα, ενώ άλλα στοιχεία όπως η ανεργία ή ο τραπεζικός δανεισµός ηχούν καµπανάκια.[…].Είναι αναζωογονητικό το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αποµακρύνονται από την εστίαση στα  στοιχεία και στρέφονται προς µια ευέλικτη προσέγγιση για την πάταξη του πληθωρισµού. Όλοι µπορούµε να δούµε τα ίδια στατιστικά στοιχεία, αλλά η εξειδικευµένη διορατικότητα και κρίση είναι αυτά για τα οποία πληρώνουµε τους κεντρικούς τραπεζίτες.

*Αρθρογράφου Bloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία