BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι καταβόθρες και τα εκατομμύρια

Η επέτειος του ενός χρόνου από τις καταστροφικές πληµµύρες της Θεσσαλίας, ταυτόχρονα µε τις µνήµες µιας πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά θεοµηνίας, φέρνει στην επιφάνεια τις µεγάλες αδυναµίες της ελληνικής πολιτείας και τις δυσκολίες συνεννόησης, ακόµα και για τα αυτονόητα, τόσο πριν όσο και µετά τον κατακλυσµό του περασµένου Σεπτεµβρίου.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

53
0

Απ’ ότι φαίνεται για τους κυβερνώντες, η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι απλά θέµα αριθµών. Έτσι, στις επετειακές ανακοινώσεις των τελευταίων ηµερών προβάλλονται εµφαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη έχουν δοθεί 310 εκατ. ευρώ για αγροτικές αποζηµιώσεις, 180 εκατ. ευρώ από την Κρατική Αρωγή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και έργα υποδοµής 1,4 δις ευρώ.

Ανεξαρτήτως της ακρίβειας αυτών των στοιχείων, φαίνεται καθαρά ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποζηµιώσεων για απώλεια παραγωγής δεν ανταποκρίνονται στα πραγµατικά µεγέθη των ζηµιάς κάθε παραγωγού (εξατοµίκευση) και σε συνδυασµό µε τις καθυστερήσεις στην καταβολή, σε πολλές περιπτώσεις κάνουν δύσκολη τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Όµως δεν είναι µόνο η απώλεια παραγωγής. Εκεί όπου θα κριθεί ο χάρτης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων του κάµπου τα επόµενα χρόνια, είναι στη δυνατότητα αποκατάστασης του φυτικού (δενδρώδεις καλλιέργειες) και ζωικού κεφαλαίου, όπως και των υποδοµών των εκµεταλλεύσεων, εκεί όπου υπήρξε πραγµατικό πρόβληµα.

Το σηµαντικότερο όµως όλων είναι ο επανασχεδιασµός της αγροτικής δραστηριότητας στον θεσσαλικό κάµπο και η τόνωση της εµπιστοσύνης των αγροτών στο παραγωγικό τους αντικείµενο. Ο στρουθοκαµηλισµός που διέπει τις δηµόσιες αρχές δεν τους επέτρεψε να δουν καθαρά, µετά τις καταστροφικές πληµµύρες του περασµένου Σεπτεµβρίου ότι ένα µεγάλο πρόβληµα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων της εν λόγω περιφέρειας, υπήρχε πολύ πριν από την έλευση του Daniel. Μ’ αυτή την έννοια οι πληµµύρες θα µπορούσαν να αποτελέσουν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επανασχεδιασµό της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή και τη δηµιουργία επιί µέρους ζωνών που θα αποτελούσαν πρότυπο και για άλλες αγροτικές περιοχές.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Ακόµα και η µελέτη των Ολλανδών της HVA που τόσο διατυµπανίστηκε από τις αρχές, πέραν των αδυναµιών της, τείνει να αποτελέσει «γράµµα κενό» του οποίου η αξιοποίηση θα αποδειχθεί περιστασιακή και µε βάση τα ειδικότερα συµφέροντα µεγάλων εταιρειών, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου.

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι η φύση που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο αυτό το καταστροφικό καιρικό φαινόµενο, ήταν που έκανε και τα περισσότερα στη διάρκεια του χρόνου για την αποκατάσταση της φυσικής τάξης στη Θεσσαλία. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι καταβόθρες που άνοιξαν τον περασµένο µήνα στις πληµµυρισµένες εκτάσεις πέριξ της Κάρλας, απορροφώντας το µεγαλύτερο µέρος των υδάτων που είχαν σωρεύσει οι πληµµύρες του 2023. Αυτό το έργο, δηλαδή οι καταβόθρες, ήταν από τα πιο αποτελεσµατικά και δεν κόστισε τίποτα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία