BACK TO
TOP
Γνώμες

To ενεργειακό φιάσκο της ΕΕ

Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους µήνες από µια σειρά κρίσιµων εκλογικών µαχών.

Ariel_Cohen

Ariel Cohen

33
0

Στη Γερµανία, η λαϊκίστικη δεξιά Εναλλακτική για τη Γερµανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, σηµατοδοτώντας την πρώτη νίκη ακροδεξιού κόµµατος σε εκλογές γερµανικού κρατιδίου από το 1945.[…] Στη Γαλλία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας ευρύς αριστερός συνασπισµός, πέτυχε µια οριακή νίκη έναντι των κεντρώων του Μακρόν και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, µετά τα µεγάλα κέρδη των δεξιών κοµµάτων στις Ευρωεκλογές. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, οι Εργατικοί κέρδισαν τις εκλογές, και η Ολλανδία εξέλεξε µια λαϊκίστικη δεξιά κυβέρνηση. Στις παραπάνω εκλογικές µάχες κάποιοι από το πολιτικό κατεστηµένο άντεξαν, άλλοι παραπαίουν, τα οικονοµικά προβλήµατα ποικίλλουν και οι ιδεολογικές επιλογές καλύπτουν ευρεία γκάµα. Υπάρχει, όµως, µια κοινή τάση: η ενεργειακή πολιτική.

Η απέχθεια της Γερµανίας για την πυρηνική ενέργεια την οδήγησε σε ένα ενεργειακό φιάσκο, καθώς η υπερβολική εξάρτησή της από το εισαγόµενο φυσικό αέριο της Gazprom κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. […]. Στη Γαλλία, η νίκη-έκπληξη του Νέου Λαϊκού Μετώπου εντάσσεται στο πλαίσιο της αλλαγής στάσης απέναντι στην πολιτική µηδενικών ρύπων που εφαρµόζει η χώρα. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση κατέβηκε µε µια πλατφόρµα που αντιτίθεται στη net zero πολιτική. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο νεαρός ηγέτης του Εθνικής Συσπείρωσης, στενός συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν, συζήτησε σχέδια για την αύξηση χρήσης της πυρηνικής ενέργειας µέσω της µείωσης των φόρων παραγωγής για τη βιοµηχανία. Στον αντίποδα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναµη, τάσσεται υπέρ των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, ενώ στο πρόγραµµά του η πυρηνική ενέργεια δεν βρίσκεται σε περίοπτη θέση. […].

Τα κυβερνώντα κόµµατα της Ευρώπης πρέπει να αντιµετωπίσουν γρήγορα την κρίση του κόστους ζωής που τροφοδοτείται από την αναποτελεσµατική ενεργειακή πολιτική. Το «net zero» πρέπει να παραµείνει ένας µακροπρόθεσµος, φιλόδοξος στόχος. Μια ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική που θα δίνει έµφαση στη φθηνή ενέργεια µέσω της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενώ θα συνεχιστεί η πράσινη µετάβαση µε οικονοµικά βιώσιµο ρυθµό, θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και την απαραίτητη οικονοµική ανάπτυξη.

*Πολιτικού επιστήµονα, άρθρο στο Forbes

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία