BACK TO
TOP
Γνώμες

Προκλήσεις για τις αγροτικές επιχειρήσεις

Η κοινωνική γεωργία είναι ευρέως διαδεδοµένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ως µια εναλλακτική προσέγγιση για την κοινωνική και επαγγελµατική επανένταξη ευάλωτων οµάδων (άτοµα µε αναπηρίες και προβλήµατα ψυχικής υγείας, ηλικιωµένοι, πρόσφυγες, πρώην/νυν κρατούµενοι) µέσω αγροτικών δραστηριοτήτων. Παρότι στην Ελλάδα, βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο, έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται για τα πολλά της πλεονεκτήµατα τόσο για τις ευάλωτες οµάδες όσο και για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Andonatou_arxodo

Αρχόντω Αντωνάτου

59
0

Η συµµετοχή ατόµων µε αναπηρίες ή ψυχικές διαταραχές σε γεωργικές δραστηριότητες µπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσµατα, βελτιώνοντας τόσο τη σωµατική τους υγεία, όσο και την ψυχική τους ευηµερία µέσω κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ενίσχυσης της αυτοεκτίµησής τους. Παράλληλα, µέσα από κατάρτιση, εξατοµικευµένη υποστήριξη και πρακτική, αναπτύσσουν δεξιότητες, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησής τους στον κλάδο. Σε µια εποχή που ο πρωτογενής τοµέας πλήττεται από την έλλειψη εργατικού δυναµικού, η κοινωνική γεωργία παρέχει µια εναλλακτική λύση για κάλυψη θέσεων εργασίας, ενώ οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν οικονοµικές διευκολύνσεις µέσω προγραµµάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και ένταξης ευάλωτων πληθυσµών (όπως ∆ΥΠΑ, ΕΣΠΑ, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Ευρωπαϊκά Προγράµµατα).

Ωστόσο, οι αγροτικές επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν υπόψη τις προκλήσεις από την ένταξη ευάλωτων οµάδων: Μπορεί να πρόκειται για υποψήφιους εργαζοµένους χωρίς εξοικείωση µε τη σωµατική/εξωτερική εργασία, τη συνεχή δέσµευση και τη διαχείριση άγχους, ενώ «µεγάλο στοίχηµα» παραµένει η διασφάλιση της προσβασιµότητας για άτοµα µε σωµατικές αναπηρίες, καθώς και η εφαρµογή ειδικών πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό χρειάζονται εκπαίδευση για την κατανόηση των ειδικών αναγκών, τη διαχείριση κρίσεων και την αποτελεσµατική συνεργασία µε ευάλωτους πληθυσµούς. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και σηµαντικούς πόρους για την προσαρµογή των λειτουργιών και των υποδοµών.

Για την αντιµετώπιση των προκλήσεων και την ανάπτυξη ενός βιώσιµου µοντέλου κοινωνικής γεωργίας, απαιτείται γενικότερη ευαισθητοποίηση, καθώς και στενή συνεργασία και συντονισµός µεταξύ των αρµόδιων αρχών, αγροτικών επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων.

* Ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” στοχεύει στη δηµιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε µε πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράµµατος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

*Development Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία