BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι γεωπολιτικές ευθύνες της ΕΕ

Ο διορισµός της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Νοέµβριο, έρχεται σε µια κρίσιµη στιγµή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tcherneva_Vessela

Tcherneva Vessela

7
0

Μεταξύ 2002 και 2022, το µερίδιο του µπλοκ στο παγκόσµιο ΑΕΠ µειώθηκε από 19,9% σε 14,8%. O πόλεµος στην Ουκρανία µπαίνει στον τρίτο χρόνο και τα αποτελέσµατα των πρόσφατων εθνικών εκλογών υποδηλώνουν ότι τµήµατα του πληθυσµού της ΕΕ επηρεάζονται από τη λαϊκιστική ρητορική. Όπου η ΕΕ µπορούσε προηγουµένως να βασιστεί στο υψηλό οικονοµικό της αποτύπωµα για να εξασφαλίσει παγκόσµια επιρροή, πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη βελτίωση της προσέγγισής της για την ασφάλεια. Επιπλέον, το µπλοκ πρέπει να επιδείξει δύναµη εν µέσω της παγκόσµιας πάλης εξουσίας ενεργώντας σύµφωνα µε τις γεωπολιτικές του διακηρύξεις. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα µπορούσε για άλλη µια φορά να αποδείξει ότι εκπληρώνει έναν παγκόσµιο σταθεροποιητικό ρόλο που στηρίζεται στην αξιοπιστία έναντι των συµµάχων της.

Μία από τις πρώτες προκλήσεις που θα αντιµετωπίσει η νέα επιτροπή θα είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της στρατηγικής της έναντι των ΗΠΑ – ανεξάρτητα από το αν η Καµάλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραµπ θα αναλάβει τον Λευκό Οίκο. Η συµβιωτική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ παραµένει ισχυρή, µε την ΕΕ να βασίζεται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ως βασικό σύµµαχο σε πολλούς τοµείς, συµπεριλαµβανοµένου του εµπορίου και της ασφάλειας. Είναι ζωτικής σηµασίας η ΕΕ να επιδείξει µια ενιαία προσέγγιση έναντι της Ουάσιγκτον. […]. Εκτός, αλλά όχι αποκλείοντας, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η νέα Επιτροπή πρέπει να επιβεβαιώσει το εύρος της ευρωπαϊκής άµυνας. […].

Οι συζητήσεις για τον επόµενο µακροπρόθεσµο προϋπολογισµό της ΕΕ, το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, δεν έχουν ξεκινήσει και το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων µπορεί να έχει ξεπεράσει τους διαθέσιµους πόρους του. Αλλά για να πείσει τους πολίτες του ότι λαµβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους, η ΕΕ πρέπει να δράσει σε αυτές τις άµεσες προκλήσεις ασφάλειας.[…]. Η επιτροπή πρέπει να είναι προετοιµασµένη για λιγότερη Αµερική στην άµυνα και την ασφάλεια και να καθησυχάσει τους πολίτες της ΕΕ ότι προστατεύονται καλύτερα εντός της Ένωσης, παρά από τις κυρίαρχες αφηγήσεις των ευρωσκεπτικιστών. Τώρα είναι η ώρα να δείξει η ΕΕ ότι µπορεί να δράσει.

*Αναπληρωτριασ ∆ιευθύντριας του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία