BACK TO
TOP
Γνώμες

Πυρηνικό ρωσικό δόγμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίµιρ Πούτιν περιέγραψε την αλλαγή στο πυρηνικό του δόγµα, οδηγώντας σε προβλέψιµες προειδοποιήσεις για έναν πυρηνικό Αρµαγεδδώνα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιµοποιήσει αµερικανικούς πυραύλους µεσαίου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Marc_Champion

Marc Champion

11
0

Αυτός ήταν, φυσικά, ο σκοπός του. Η τελευταία αλλαγή του δόγµατος θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια του Κρεµλίνου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των πυρηνικών απειλών που έχουν αρχίσει να χάνουν την ισχύ τους. Ωστόσο, η Ρωσία στέλνει και άλλες, πιο αληθοφανείς προειδοποιήσεις κλιµάκωσης που έχουν λάβει λιγότερη προσοχή. Η µία, ίσως ειρωνικά, ήρθε µέσω του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίµιρ Ζελένσκι, όταν δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του είχαν ανακαλύψει ότι ο στρατός της Ρωσίας σχεδιάζει να θέσει εκτός λειτουργίας τα εναποµείναντα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας βοµβαρδίζοντάς τα. Αυτό θα µπορούσε να συµβεί. […]. Ένας άλλος λόγος ανησυχίας προέρχεται από ένα δηµοσίευµα του Reuters στις 24 Σεπτεµβρίου, στο οποίο σηµειώνεται ότι η Ρωσία συζητά την παροχή εξελιγµένων πυραύλων κατά πλοίων στους Χούθι της Υεµένης, οι οποίοι ελέγχουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη διώρυγα του Σουέζ. […].

Στην πραγµατικότητα, η αλλαγή στο δόγµα είναι λιγότερο σηµαντική για τη συζήτηση σχετικά µε το αν η Ουάσινγκτον θα πρέπει να άρει τους περιορισµούς στη χρήση από την Ουκρανία των βαλλιστικών πυραύλων µεγάλου βεληνεκούς ATACMS και των Storm Shadows. Το µεγαλύτερο ερώτηµα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία ξεπεράσει το πυρηνικό ταµπού για την επίτευξη των πολεµικών της στόχων στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι πιθανότατα δεν θα απαντήσουν µε κάποιου είδους πυρηνική σύγκρουση, αλλά έχουν απειλήσει µε µια µαζική συµβατική δράση, κατά την οποία θα προκαλούσαν σοβαρές ζηµιές στις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Το πυρηνικό δόγµα της Ρωσίας δηµιουργεί ένα πλαίσιο για τις επιχειρησιακές διαδικασίες που ελέγχουν την πυρηνική χρήση και δεν βλέπουν ποτέ το φως της δηµοσιότητας. Το δηµόσιο δόγµα έχει σχεδιαστεί να είναι αρκετά ασαφές ώστε ο αρχιστράτηγος να µπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για πυρηνική χρήση κρίνει απαραίτητη, ενώ παράλληλα να στέλνει µηνύµατα για τις ρωσικές προθέσεις. […]

*Αρθρογράφου Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία