BACK TO
TOP
Γνώμες

Κατά λάθος εξεπίτηδες

Τα σηµειώµατα για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία έχουν λάβει κατά τις τελευταίες ηµέρες σχεδόν 200 χιλιάδες αγρότες, αποτελεί µελανή σελίδα στην ιστορία των κοινοτικών ενισχύσεων που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στα µάτια των αγροτών όσο και έναντι των κοινοτικών αρχών.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

0
0

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, είναι υποχρεωµένος να εξετάσει σε βάθος τους χειρισµούς που έγιναν και τους λόγους για τους οποίους, η εκκαθάριση ενισχύσεων για το 2202 (διενεργήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2023), αντί να γίνει µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε της ίδιας χρονιάς (2022) έγινε µε βάση τις δηλώσεις της προηγούµενης, δηλαδή του 2021, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν µεγάλες αποκλίσεις στα ποσά τα οποία αποδόθηκαν στους παραγωγούς.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η ευθύνη για την συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων, δηλαδή για την προετοιµασία της συγκεκριµένης πληρωµής, ανατέθηκε στον… κατά παράδοση «τεχνικό σύµβουλο» του Οργανισµού, δηλαδή στη Neuropublic. Βέβαια η τελευταία, από το περασµένο καλοκαίρι (αρχές Ιουλίου 2024) δεν έδειξε να ενθουσιάζεται όταν κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτό το λάθος. Αντίθετα, εξ όσων προκύπτουν από το ρεπορτάζ, σε πρώτη φάση, απέφυγε να αναγνωρίσει την εµπλοκή της στο θέµα.

Σήµερα ωστόσο, είναι πλέον καθαρό ότι η διαχείριση της συγκεκριµένης εκκαθάρισης έγινε από τη συγκεκριµένη εταιρεία. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί όµως, είναι ο λόγος που υποχρέωσε τον εν λόγω «τεχνικό σύµβουλο» να λάβει ως βάση για την πληρωµής την προηγούµενη χρονιά και όχι αυτή στην οποία αφορούσε η εκκαθάριση. Κι αν επρόκειτο για «εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022», όπως αναφέρει σε επίσηµη ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πως αυτό διέλαθε και της προσοχής των στελεχών του Οργανισµού που προσυπογράφουν τη σχετική εντολή πληρωµής;

Εν τω µεταξύ, πριν από λίγες µέρες, το Μονοµελές Πταισµατοδικείο Αθήνας, δηµοσιοποίησε την πρώτη καταδίκη κατηγορουµένων σε µια από τις γνωστές υποθέσεις δήλωσης βοσκοτόπων χωρίς ζώα µε στόχο την απόσπαση ενισχύσεων από το εθνικό απόθεµα. Στην τεκµηρίωση της εν λόγω δικαστικής απόφασης που θα αποτελέσει δεδικασµένο για αρκετές παρόµοιες περιπτώσεις συνέβαλαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε την τελευταία τριετία επ’ αυτού, ο θεσµός του ευρωπαίου εισαγγελέα.

Όλα τα παραπάνω, όπως και το έντονο παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστηµα γύρω από το συγκεκριµένο θέµα, δείχνουν τη «σαπίλα» που υπάρχει στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, την ακαταλληλότητα των εργαλείων πληροφορικής που χρησιµοποιούνται για την κατανοµή τόσο µεγάλων κονδυλίων, την σαθρή οργανωτική βάση που διέπει το καθεστώς των δηλώσεων ΟΣ∆Ε και το «πανηγύρι» αποκόµισης οικονοµικών ωφεληµάτων που συντελείται κάθε χρόνο από έναν «κουµπαρά» που έχει επίκεντρο τον Έλληνα αγρότη.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία