BACK TO
TOP
Γνώμες

To απρόβλεπτο πετρέλαιο

Η µόνη πραγµατική πρόβλεψη που µπορεί να γίνει για τις τιµές του πετρελαίου είναι ότι παραµένουν απρόβλεπτες.

David_Blackmon

David Blackmon

2
0

Αν κάποιος µπορούσε να προβλέψει µε ακρίβεια τις κινήσεις του µαύρου χρυσού θα γινόταν σύντοµα δισεκατοµµυριούχος από το trading του αργού. Πήρα το µάθηµά µου µετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε το πετρέλαιο. Είχα γράψει ένα άρθρο για τις πιθανές επιπτώσεις από την αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης της Σαουδικής Αραβίας την 1η Οκτωβρίου. «Έβλεπα» µείωση των τιµών και µία ηµέρα µετά οι τιµές του πετρελαίου άρχισαν να εκτοξεύονται στον απόηχο της απόφασης του Ιράν να εξαπολύσει επίθεση µε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Οι αγορές πετρελαίου παρέµειναν ασυνήθιστα σταθερές κατά το τελευταίο έτος µετά τις επιθέσεις της Χαµάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κυρίως λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε απειλής για την ελεύθερη ροή πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. Όµως η προοπτική του Ισραήλ να εξαπολύσει αντίποινα µε στόχο τις υποδοµές παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν έχει θέσει τους traders σε αυξηµένη επιφυλακή. Πού θα πάνε οι τιµές του πετρελαίου από εδώ και πέρα; Οι τιµές θα αυξηθούν ή θα µειωθούν µε βάση µια ευρεία γκάµα παραγόντων. Αν το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει τις υποδοµές διύλισης και εξαγωγής του Ιράν, οι τιµές πετρελαίου θα αυξηθούν σηµαντικά. Είναι πιθανό κάποια ή όλα τα κράτη-µέλη του OPEC+ να αντιδράσουν σε µια παύση των ιρανικών εξαγωγών αυξάνοντας τις δικές τους εξαγωγές για να καλύψουν το κενό. […].

Ένας λόγος για τον οποίο ο OPEC+ πιθανότατα θα επιδιώξει να καλύψει όποιο κενό στις ιρανικές προµήθειες είναι ότι ένα ράλι των τιµών θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονοµική ανάπτυξη στην Κίνα και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσµο, επιβραδύνοντας έτσι περαιτέρω την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου. […]

Οι εξαγωγές του Ιράν ξεπέρασαν τα 3,2 εκατ. βαρέλια ηµερησίως το 2024, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018, καθώς οι ΗΠΑ και η παγκόσµια κοινότητα έχουν χαλαρώσει τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Τεχεράνη επί κυβέρνησης Τραµπ. Προφανώς, ένα µεγάλο ισραηλινό χτύπηµα που θα έκλεινε τον δρόµο των εξαγωγών του Ιράν στην παγκόσµια αγορά θα εκτόξευε τις τιµές του πετρελαίου. Το µόνο πράγµα που γνωρίζουµε µε βεβαιότητα για το θέµα είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει µε βεβαιότητα.

*Αναλυτή/σύµβουλου δηµόσιας πολιτικής που σχετίζεται µε την ενέργεια

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία