BACK TO
TOP
Γνώμες

Καλλιεργητής στα χρόνια του Τραμπ

Αυτό που οφείλουν να αντιληφθούν οι Έλληνες αγρότες, είναι ότι, η νίκη Τραµπ στην Αµερική επιταχύνει τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη συγκέντρωση των εκµεταλλεύσεων σε όλο και λιγότερα χέρια. Με άλλα λόγια, η προεδρία Τραµπ φαίνεται να επιταχύνει την έξοδο από το επάγγελµα µιας µεγάλης µερίδας αγροτών, που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον οξύ ανταγωνισµό, καθώς µειώνονται συνεχώς τα περιθώρια κερδοφορίας (ανά στρέµµα) στην αγροτική παραγωγή.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

477
1

Οι σχεδιασµοί που πηγάζουν από το πρόγραµµα Τραµπ για την οικονοµία αντανακλώνται ήδη στη µείωση τιµών που κατέγραψαν τα αγροτικά εµπορεύµατα την εποµένη των εκλογών στις ΗΠΑ, µε τη σόγια, το σηµαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Αµερικής, να πιέζεται σηµαντικά. Κι αυτό γιατί, πιθανή επιβολή δασµών στα µεταλλεύµατα της Κίνας θα σηµάνει πιθανότατα, αντίποινα των Κινέζων στην αµερικανική σόγια.

Άλλωστε, η διεθνής εµπειρία από την προηγούµενη θητεία Τραµπ σε ότι αφορά γενικότερα την αγορά εµπορευµάτων, παραπέµπει σε χαµηλές πτήσεις των τιµών επί µακρόν.

Στην Ευρώπη, µάλιστα, είναι νωπές οι µνήµες από την περιοριστική πολιτική που επιχείρησε να επιβάλει ο Ντόναλτ Τραµπ σε σειρά προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της επιτραπέζιας ελιάς µε χώρα προέλευσης την Ισπανία, αλλά και κάποιες κινήσεις που είχαν δροµολογηθεί, ιδίως προς το τέλος της θητείας του και είχαν βάλει στο… στόχαστρο και την ελληνική φέτα.

Ένα δεύτερο µεγάλο θέµα που ανακύπτει από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλτ Τραµπ έχει να κάνει µε τις πράσινες πολιτικές της Ε.Ε. και πως αυτές επηρεάζονται από τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ως προς την κλιµατική αλλαγή και τα µέτρα αντιµετώπισής της.

Κι όλα αυτά τη στιγµή που ο ανταγωνισµός από τους Κινέζους παραγωγούς σε πτυχές που άπτονται της βιωσιµότητας είναι ήδη πολύ σκληρός, µε πρώτο παράδειγµα τον τοµέα παραγωγής ηλεκτρικών οχηµάτων.

Οι ευρωπαϊκές πράσινες εξαγωγές, σύµφωνα µε αξιωµατούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται ήδη σε µειονεκτική θέση για πολλά προϊόντα παραγωγής των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής, τα οποία επωφελούνται από τεράστιες επιδοτήσεις βάσει του νόµου για τη µείωση του πληθωρισµού (IRA) του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακολούθως υπάρχει η ανησυχία ότι εάν οι Βρυξέλλες συνεχίσουν να εφαρµόζουν νέες απαιτήσεις βιωσιµότητας στις εταιρείες, µπορεί να στραφούν εναντίον τους.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η δουλειά των αγροτών γίνεται ακόµα πιο δύσκολη. Ο ανταγωνισµός µεγαλώνει, οι πραγµατικές τιµές παραγωγού χαµηλώνουν, οι κοινοτικές ενισχύσεις λιγοστεύουν. Εκτός από γνώση και διάθεση για την ανάληψη επιχειρηµατικού ρίσκου, απαιτείται σαφής και ολοκληρωµένη αντίληψη του περιβάλλοντος εντός του οποίου ασκείται η αγροτική δραστηριότητα και προετοιµασία για συνθήκες οι οποίες µοιάζουν… πολεµικές. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-11-2024 11:03Ι. Π.

Συμφωνώ μαζί σας κύριε Πανάγο. Μόνο από τυχαίους συσχετισμούς (δράσης – αντίδρασης) και κατά συνέπεια από απρόβλεπτα αποτελέσματα μπορεί το MAGA δόγμα να ωφελήσει τον Ελληνικό πρωτογενή τομέα. Να σημειώσω ότι σχετικά με τη τάση «της συγκέντρωσης των εκµεταλλεύσεων σε όλο και λιγότερα χέρια» που αναφέρετε, ιστορικά παρατηρούμε μία παντελή αδράνεια αν όχι προώθηση ατζέντας και από τα δύο στρατόπεδα (δημοκρατικών – ρεπουμπλικάνων), με αντίστοιχες αναθέσεις σημαντικών υπουργείων σε πρώην στελέχη ιδιωτικών εταιριών των οποίων (εταιρειών) η στρατηγική είναι ξεκάθαρα παράλληλη με τη συγκέντρωση που αναφέρετε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία