BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Πρέπει να συγκαταλέγεται µεταξύ των πιο εξωφρενικών παραδειγµάτων realpolitik. Σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Βλαντίµιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο αξίας δισ. ευρώ. Κατά παράλογο τρόπο, το ρωσικό φυσικό αέριο εισέρχεται στην ήπειρο µέσω ενός ουκρανικού αγωγού. Ίσως ακόµη πιο γελοίο είναι ότι το Κίεβο χρεώνει τον εχθρό του, τη Μόσχα, µε τέλη διέλευσης για τη χρήση του αγωγού - εν µέσω πολέµου, το Κρεµλίνο πληρώνει 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ροή του αερίου, που αψηφά την πολιτική πραγµατικότητα, είναι ένα σηµάδι του ότι η Ευρώπη δεν µπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Javier-Blas_5_2

Ζαβιέρ Μπλας

77
0

προσποιούνται ότι η ευρωπαϊκή εξάρτηση έχει τελειώσει. Επειδή αν κάποιος αναγνωρίσει ότι δεν είναι έτσι, τότε η Ευρώπη πληρώνει τη Ρωσία για φυσικό αέριο- η Ρωσία χρησιµοποιεί αυτά τα χρήµατα για να διεξάγει πόλεµο εναντίον της Ουκρανίας- µε τη σειρά της, η Ευρώπη δίνει χρήµατα στην Ουκρανία για να σταµατήσει τη Ρωσία. Έτσι, η ήπειρος χρηµατοδοτεί και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει στην Ευρώπη µέσω τριών κύριων οδών. Οι δύο πρώτες αφορούν αγωγούς. Ο ένας διέρχεται από την Ουκρανία προς τη Σλοβακία, ο άλλος µέσω Τουρκίας προς τη Βουλγαρία. Ο τρίτος τρόπος είναι η µεταφορά ως υγροποιηµένο φυσικό αέριο (LNG), ένα προϊόν που ψύχεται για να φορτωθεί σε δεξαµενόπλοια και να µεταφερθεί σε όλο τον κόσµο, όπως το πετρέλαιο.

Η εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από το ρωσικό φυσικό αέριο θα δοκιµαστεί καθώς το συµβόλαιο που διέπει τις ροές µέσω του αγωγού από τη Ρωσία προς την Ουκρανία λήγει την 1η Ιανουαρίου 2025. Παρόλα αυτά, γίνονται διάφορες προσπάθειες για να επιτευχθεί είτε µια παράταση της συµφωνίας είτε µια νέα συµφωνία που σε όλα τα σηµεία θα αντικατοπτρίζει πρακτικά τη σηµερινή πραγµατικότητα. […] Οι ευρωπαϊκές τιµές του φυσικού αερίου έχουν ήδη ξεπεράσει τα 40 ευρώ ανά µεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 µηνών, και έχουν αυξηθεί κατά 77% από τον Φεβρουάριο. Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια προµήθεια δεν θα βοηθήσει αυτόν τον χειµώνα, καθώς χρειάζεται χρόνος. Αν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει τις τιµές υπό έλεγχο, πρέπει να πληρώσει το ηθικό τίµηµα.

*Αρθρογράφου Bloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία