Η υιοθέτηση βιώσιµων πρακτικών µπορεί να µειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να διασφαλίσει την επάρκεια τροφίµων για τις µελλοντικές γενιές. Η αναγεννητική γεωργία κερδίζει έδαφος ως µια βιώσιµη πρακτική που επιδιώκει όχι µόνο να µειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και να αποκαταστήσει το οικοσύστηµα. Αυτή η µέθοδος επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, µέσω πρακτικών όπως η αµειψισπορά, η ελαχιστοποίηση της άροσης και η χρήση κοµποστοποίησης. Παράλληλα, η αναγεννητική γεωργία µπορεί να δεσµεύσει µεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατµόσφαιρα, συµβάλλοντας έτσι στη µείωση της κλιµατικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη βιοποικιλότητα και βελτιώνει την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Ένα ακόµη κρίσιµο σηµείο στη βιώσιµη αλυσίδα τροφίµων είναι η µείωση της σπατάλης τροφίµων. Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Ηνωµένων Εθνών, περίπου το ένα τρίτο των τροφίµων που παράγονται παγκοσµίως καταλήγει στα σκουπίδια. Η σπατάλη αυτή ισοδυναµεί µε 1,3 δισεκατοµµύρια τόνους τροφίµων ετησίως, γεγονός που επιβαρύνει σηµαντικά το περιβάλλον.
Η συµβολή τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων είναι καίρια για την επίτευξη µιας βιώσιµης τροφικής αλυσίδας. Οι καταναλωτές µπορούν να συµβάλουν στην αντιµετώπιση αυτής της πρόκλησης µέσω της συνειδητής επιλογής προϊόντων, της υπεύθυνης κατανάλωσης, καθώς και της προτίµησης τοπικών προϊόντων. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία έχουν έναν σηµαντικό ρόλο να διαδραµατίσουν, µέσω της υιοθέτησης βιώσιµων πρακτικών, όπως η σωστή διαχείριση αποθεµάτων, η συνεργασία µε τοπικούς παραγωγούς και η αξιοποίηση εποχιακών προϊόντων. Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίµων και επιλέγοντας βιώσιµες λύσεις, οι επιχειρήσεις αυτές όχι µόνο περιορίζουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, αλλά ενισχύουν και την εταιρική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Με µικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές, µπορούµε να κάνουµε το ταξίδι της τροφής από το χωράφι στο πιάτο µας πιο φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιµο για όλους.
* Ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δηµιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε µε πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράµµατος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.
*Entrepreneurship Development Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά