Η χρησιµότητά του αφορά κυρίως την ίδια την επιχείρηση για να αποτυπώνει τι προβλέπεται για το επόµενο διάστηµα µε βάση τον προγραµµατισµό και τις παραδοχές για όλες τις δράσεις που σχεδιάζονται. Είναι επίσης ένα απαραίτητο εργαλείο για την παρουσίαση της εταιρίας σε τρίτους (πχ. τράπεζες, οργανισµούς, κλπ.)
Η πολυπλοκότητα ενός τέτοιου σχεδίου διαφέρει σε κάθε περίπτωση και µπορεί να είναι από απλή έως πολύ σύνθετη. Πρέπει όµως να παρουσιάζει, σε έναν επιθυµητό βαθµό ανάλυσης, τα παρακάτω:
Νοµική και Οργανωτική δοµή (οργανόγραµµα) εταιρίας, οργανισµού, παραγωγικής µονάδας,
Κύριος τοµέας οικονοµικής – εµπορικής δραστηριότητας – τρέχοντα στοιχεία αγοράς – προοπτική για το επόµενο διάστηµα,
Προϊοντική επιµέρους ανάλυση και προοπτικές – Τιµολογιακή πολιτική,
Ανθρώπινο δυναµικό εταιρίας,
Αποτελέσµατα προηγούµενων ετών,
Μετοχικό κεφάλαιο, τραπεζικός ή άλλος δανεισµός,
Πρόβλεψη αποτελεσµάτων επόµενης τουλάχιστον 3-ετίας,
Λεπτοµερής ανάλυση όλων των παραδοχών που χρησιµοποιούνται για τη σύνθεση του σχεδίου (προϊοντική ανάλυση, πωλήσεις, τιµές, λειτουργικά έξοδα, πάγιες ανάγκες αγορών - εξοπλισµού ή άλλων στοιχείων, χρηµατοοικονοµικές ανάγκες, πηγές χρηµατοδότησης, κλπ.)
Με βάση την προσωπική µου εµπειρία µου πολλών ετών, δεν µπορώ να θυµηθώ ένα επιχειρησιακό σχέδιο που συνέταξα ή συµµετείχα στην προετοιµασία του, οι οικονοµικές προβλέψεις του οποίου, να επαληθεύτηκαν στην ολότητά τους στην πράξη. Η πραγµατικότητα είναι σχεδόν πάντα χειρότερη από πλευράς αποτελεσµάτων. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση όταν συντάσσουµε ένα τέτοιο πλάνο, µε την επιθυµία µας να πετύχει. Το ζητούµενο είναι να µην είναι πολύ χειρότερο….
Ένα σωστό επιχειρηµατικό σχέδιο, εντοπίζει όµως ποια στοιχεία των παραδοχών δεν αποδείχτηκαν σωστά (όγκος πωλήσεων, τιµές, λειτουργικά έξοδα, ο χρονισµός, κλπ.). Ποια στοιχεία ήταν απολύτως εξωγενή ή ποια ήταν εντός των δυνατοτήτων της εταιρίας να αλλάξει. Η επιτυχία εξαρτάται από τον βαθµό προσαρµογής της κάθε επιχειρηµατικής δραστηριότητας στις αναγκαίες αλλαγές. Και αυτό είναι µία συνεχής διαδικασία.
*Ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δηµιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε µε πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράµµατος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.
*ΟικονοµολόγοΥ, BA, MBA Μέλους ΟΕΕ Financial Director & Εκτελεστικού µέλους Γ.Σ. Νέα Γεωργία Νέα Γενιά