Καθώς η κρίση του ευρώ µαίνονταν το 2012, ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι περιέγραφε το κοινό νόµισµα ως «µπάµπουρα»: Μπορεί να µην ξέρουµε ακριβώς πώς πετάει αυτή η ατελής νοµισµατική ένωση, αλλά πετάει. Μερικούς µήνες αργότερα, µε τον µπάµπουρα να κινδυνεύει να συγκρουστεί µε ένα παροιµιώδες παρµπρίζ, ο Ντράγκι αξιοποίησε την υπαρξιακή πίεση για να οδηγήσει την ΕΚΤ σε µια νέα εποχή του «ό,τι χρειαστεί».
Το ευρώ δεν βρίσκεται σήµερα σε κρίση, αλλά ένα είδος εφησυχασµού είναι ορατό. Το πνεύµα του «ό,τι χρειαστεί» δεν ήταν αρκετό για να τονώσει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την εµπιστοσύνη σε µια ευρωζώνη που διασπάται από τις οικονοµικές ανισορροπίες Βορρά-Νότου και τις γεωπολιτικές διαφορές Ανατολής-∆ύσης. Ο πρόσφατος οδηγός του Ντράγκι για την άρση των διαρθρωτικών εµποδίων στην ανάπτυξη κινδυνεύει να µείνει για πάντα στο συρτάρι των Βρυξελλών. Με τις απειλές του Ντόναλντ Τραµπ για τους δασµούς και την εξαγωγική µηχανή της Κίνας να παίρνει και πάλι µπρος, µια κρίσιµη στιγµή διαφαίνεται τώρα την Κριστίν Λαγκάρντ, τη διάδοχο του Ντράγκι ως «Madame Euro». Το κενό ηγεσίας στη Γαλλία και τη Γερµανία απαιτεί από έναν θεσµό όπως η ΕΚΤ να αναλάβει δράση. […]. Ήρθε η ώρα να επανέλθει στην ατζέντα η ανάπτυξη και όχι η αναχαίτιση του πληθωρισµού, όπως έχουµε υποστηρίξει και στο παρελθόν: ∆ιακυβεύεται η γεωπολιτική ισχύς της Ευρώπης. […].
Η επιµονή σε ένα υπερβολικά προσεκτικό σενάριο θα µπορούσε επίσης να στρέψει την απογοήτευση του κόσµου προς τους κεντρικούς τραπεζίτες και όχι µόνο προς τους πολιτικούς που πέφτουν σαν ντόµινο και τροφοδοτούν τα λαϊκιστικά κέρδη. […]. Το µήνυµα πρέπει να είναι ότι ήρθε η ώρα για τη Λαγκάρντ και την ΕΚΤ να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ηγετικό ρόλο. Αυτό ενέχει κινδύνους, αλλά και ανταµοιβή, αν η νοµισµατική πολιτική κινείται παράλληλα µε τη δηµοσιονοµική πολιτική και όχι αντίθετα σε αυτήν. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούσαν για µεγάλο διάστηµα να πουν ότι δεν αποτελούν τη µοναδική λύση... Τώρα, λόγω πολιτικών αποτυχιών, είναι», λέει ο Ντέιβιντ Μαρς, πρόεδρος του think tank Official Monetary and Financial Institutions Forum και συγγραφέας βιβλίων για το ευρώ. Ώρα για τον µπάµπουρα να φτερουγίσει πιο δυνατά.
Του αρθρογράφου Bloomberg Lionel Laurent