BACK TO
TOP
Γνώμες

Η στροφή στον απομονωτισμό

Ο Ρόµπερτ Κάπλαν είναι ένας δηµοσιογράφος µε έδρα την Ουάσινγκτον, τον οποίο σίγουρα δεν διαβάζεις το πρωί µε τον καφέ σου, αν θέλεις να απολαύσεις το υπόλοιπο της ηµέρας.

Max_Hastings_2

Max Hastings

11
0

Είναι συντηρητικός – καµία σχέση µε MAGA - που έχει συµβουλεύσει κυβερνητικούς αξιωµατούχους. Τώρα είναι κινδυνολόγος. «Πρέπει να είµαστε σε θέση να σκεφτούµε», γράφει στο νέο του βιβλίο µε τίτλο «Waste Land: A World In Permanent Crisis», ότι κυριολεκτικά τα πάντα µπορούν να συµβούν. Το µήνυµα του Κάπλαν είναι ότι η µόνη µας ελπίδα σε έναν χαοτικό και επικίνδυνο κόσµο που κινείται µε ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι να ενεργούµε µε µετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

[…].Θα παραθέσω τώρα µια πρόταση που οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραµπ θα χαρακτηρίσουν ως συγκαταβατική φιλελεύθερη ανοησία: Όσο καλύτερα ενηµερωµένοι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο ανθεκτικοί πιθανό να είναι σε «απλές ιδέες που µπορούµε να κατανοήσουµε» ως απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήµατα. […] Το πιο τροµακτικό στοιχείο της προεδρίας Τραµπ είναι ότι προωθεί την έλλειψη προβλεψιµότητας και την αναστάτωση ως τις κύριες τεχνικές διακυβέρνησης και ιδίως της εξωτερικής πολιτικής του. […] Ο µεγαλύτερος κίνδυνος τώρα, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι να εγκαταλείψουµε την προσπάθεια να κάνουµε τη δηµοκρατία να λειτουργήσει, επειδή φαίνεται δύσκολο. Ο Κάπλαν είδε, πριν από πολλούς άλλους, ότι η µαζική µετανάστευση, η λειψυδρία, η γενική έλλειψη φυσικών πόρων και οι επιδηµίες απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τη ∆ύση.[…] Η υποχώρηση προς τον υπερεθνικισµό είναι ένας δρόµος που οδηγεί σε αδιέξοδο. Ένα σπουδαίο µάθηµα της εποχής του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και της µεταπολεµικής εποχής είναι ότι η ηγεσία του δυτικού πολιτισµού, όχι µόνο δεν φτωχοποίησε την Αµερική, αλλά την έκανε πιο πλούσια.

Αντίθετα, ο αµερικανικός αποµονωτισµός της περιόδου 1918-1941 συνέβαλε στην πτώση της ∆ηµοκρατίας της Βαϊµάρης, στη Μεγάλη Ύφεση και στην άνοδο των δικτατόρων. Έφερε τη Βρετανία στα πρόθυρα της ήττας το 1940-1941, από την οποία µας έσωσε η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρµπορ. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έγιναν η µόνη εµπόλεµη χώρα που κέρδισε λεφτά από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Αν τώρα, στον αιώνα µας, οι Αµερικανοί εγκαταλείψουν τον διεθνισµό, τις συνεργασίες και τις συµµαχίες, το αποτέλεσµα θα είναι τραγικό όχι µόνο για την ανθρωπότητα αλλά και για τους ίδιους.

Του Max Hastings, αρθρογράφου Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία