BACK TO
TOP
Γνώμες

Μόνο σοβαρά κουρέματα δανείων θα σώσουν την αγροτική παραγωγή

Εν χορδαίς και οργάνοις η κυβέρνηση ανακοινώνει στο εργανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας ότι εισάγει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των αγροτικών χρεών.

PAPALIAGKAS_THOMAS_2

71
0

Μεταξύ άλλων εξαγγέλει ότι θα δοθεί η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μείωσης επιτοκίων, διαγραφής τόκων, απομείωσης ή ακόμη και μερικής ή ολικής διαγραφής του δανείου, δίνοντας έτσι «ανάσα» στους αγρότες της χώρας. Το παραμύθι της όμως δεν έχει δράκο. Στηρίζεται σε μια παρεμφερή στη λογική της διαδικασίας με αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία έχει πλήρως αποτύχει και δεν οδηγεί σε ουσιώδεις περικοπές των οφειλών.

Όπως εισάγεται η ρύθμιση, αναμένουμε ξανά υπολογισμό της δυνατότητας αποπληρωμής των οφειλών όχι βάσει πραγματικών εισοδημάτων των οφειλετών, αλλά βάσει της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι, όση και αν είναι η αξία της αγροτικής γης δεν εξαρτάται από αυτήν το αγροτικό εισόδημα, αφού πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό, όπως οι καιρικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή, το κόστος παραγωγής κλπ. Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχρέωση των αγροτών μέσω νομιμοποίησης των υπέρογκων τόκων υπερημερίας και άλλων αδικαιολόγητων και υπερβολικών χρεώσεων. Θα αναγκαστούν δηλαδή να υπογράψουν ότι αναγνωρίζουν ένα μέρος της προηγούμενης οφειλής το οποίο προέρχεται από τέτοιους τόκους και υπερβολικές χρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε στα δικαστήρια.

Είναι βέβαιο μάλιστα ότι οι περισσότεροι, όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις καινούργιες δόσεις, με αποτέλεσμα η αγροτική γη να καταλήξει στα χέρια είτε νέων τσιφλικάδων είτε των funds. Η λύση για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά δάνεια είναι μια και απλή: μια επαναφορά των ρυθμίσεων για τα πανωτόκια του 2003-2004, που τότε έδωσαν λύσεις σε μεγάλο ποσοστό. Υπολογισμός βάσει του κεφαλαίου της πρώτης εκταμίευσης του δανείου (ή της τελευταίας εκταμίευσης σε περίπτωση αλληλόχρεου λογαριασμού) ή του κατάλοιπου κατά την τελευταία πληρωμή (ανάλογα με το ποιο είναι το συμφερότερο για τον αγρότη) με μια προσαύξησε σε τόκους ανάλογα με τα έτη πχ 3% κατ’ έτος. Έτσι, ένα αγροτικό δάνειο του 2000 ύψους 30.000 ευρώ (περίπου 10.000 δρχ) που δεν έχει πληρωθεί καθόλου θα αποπληρωθεί με 45.000 ευρώ με κάποιον διακανονισμό σχεδόν άτοκο. Ενώ, αν στο ενδιάμεσο έχουν πληρωθεί κάποιες δόσεις (και συνήθως πληρώνονται από παρακρατήσεις εκχωρημένων επιδοτήσεων) π.χ. αν στο παραπάνω παράδειγμα έχει πληρωθεί μια τελευταία δόση το 2010 και το υπόλοιπο τότε είχε διαμορφωθεί σε 10.000 ευρώ, σήμερα ο οφειλέτης θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο με 10.000 + τόκους (2% Χ 25 = 30%) 3.333 ευρώ, δηλαδή με 13.333 ευρώ.

Οι περιορισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος και του εξωδικαστικού μηχανισμού (που έτσι κι αλλιώς έχουν αποτύχει) δεν μπορούν να εφαρμόζονται στα αγροτικά δάνεια, καθώς οδηγούν σε αποτελέσματα μη εφαρμόσιμα. Για να σωθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή χρειάζονται υπερβάσεις και σοβαρές τομές και δεν αρκούν μόνο καθώς πρέπει μικρομεταρρυθμίσεις. Μόνο με μια ανάλογη με των πανωτοκίων νομοθετική ρύθμιση, όπως την πρότεινα παραπάνω, θα μπορέσει να ορθοποδήσει ο αγροτικός κόσμος, του οποίου σήμερα η υποχρέωση δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Του δικηγόρου, Θωμά Παπαλιάγκα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία