BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Το «Γαλλάκι» επιστρέφει

Ο Τσιόλος κατάγεται από ένα χωριό της Τρανσυλβανίας, που έχει σηκώσει µέχρι και άγαλµα για το κρεµµύδι που συντηρεί τους εκεί παραγωγούς. Πάντα φιγούραρε ως υψηλόβαθµος, χωρίς κοµµατικές αγκυλώσεις, ένας τεχνοκράτης εν ολίγοις µακριά από πελατειακές σχέσεις, υπέρµαχος της γραφειοκρατίας µέχρι παρεξηγήσεως που κατάφερε να ανέλθει µέχρι τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ.

ciolos-708

Ντάτσιαν Τσιόλος

0
0

Ή τουλάχιστον αυτό έβγαζε προς τα έξω, γιατί όπως λέγεται χωρίς τη στήριξη των Γάλλων (είναι µάλιστα παντρεµένος µε Γαλλίδα) δεν θα ακουµπούσε στα υψηλότερα έδρανα, ενώ έχει κατηγορηθεί ως ο «δεύτερος Επίτροπος της Γαλλίας». Μεθοδικός και οικονόµος, ο Ντάτσιαν Τσιόλος ίσως να µην υπάρχουν πολλά για τα οποία µπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος, εκτός ίσως από βραδύτητα και πως δεν είχε το «στοµάχι» για γρήγορες αποφάσεις. Ως Επίτροπος πάντως, φρόντισε να περνάνε καλά οι Μολβαδοί µε κάποια δωράκια σε ποσοστώσεις, επόπτευσε τη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ περιόδου 2014-2020 υποστηρίζοντας το «πρασίνισµα» την πρώτη ανοιχτά αναδιανεµητική προσπάθεια των άµεσων πληρωµών, σύµφωνα µε αναλυτές.

Η είδηση τώρα, είναι πως ο Ρουµάνος τεχνοκράτης επιστρέφει στις Βρυξέλλες και µε τα άπταιστα γαλλικά που γνωρίζει (έχει χρόνια να πατήσει στη Ρουµανία) έπιασε θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, ο Ντάτσιαν Τσιόλος θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις οµιλίες της νέας επιτροπής, φιλοδοξώντας να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας. Κάτι του χρωστά άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς σύµφωνα µε τον αγροοικονοµολόγο, Άλαν Μάθιους εκείνη η µεταρρύθµιση της ΚΑΠ υπό τον Τσιόλος ανέδειξε τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου ως ισότιµο µε το Συµβούλιο.

Μία ακόµη παρακαταθήκη εκείνης της παρέµβασης ήταν ότι έδινε µεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-µέλη αναφορικά µε τον τρόπο εφαρµογής, µε τον Ιρλανδό αναλυτή να σχολιάζει ότι οι συζητήσεις που προκάλεσε αναδείκνυαν το θέµα της επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής. «Το καινούριο στοιχείο έχει να κάνει µε τους τρόπους που τα κράτη-µέλη επιλέγουν να κατανείµουν τις άµεσες ενισχύσεις» παρατηρούσε ο Άλαν Μάθιους.

Με τον έµφυτο συντηρητισµό του και την ηρεµία του πάντως ο Ρουµάνος λέγεται πως µπορεί να κρατά εύκολα τις ισορροπίες, ενώ όπως έχει πει ο ίδιος η γραφειοκρατία είναι ένας τρόπος να µένουν οι πολιτικοί προσγειωµένοι και ρεαλιστές. Μένει τώρα να φανεί η δράση που θα αναπτύξει ο παλιός γνώριµος των Βρυξελλών, καθώς και τις όποιες επιδιώξεις θα µπορέσει να υλοποιήσει η Ρουµανική προεδρία εκµεταλλευόµενη τη συγκυρία αυτή µέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστηµα, ως τις 30 Ιουνίου.

 

Βιογραφικό
Ο Ντάτσιαν Τσιόλος έχει διατελέσει συντονιστής προγραµµάτων µε επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη και δουλέψει σε οργανικές φάρµες. Πρωτοήρθε σε επαφή µε το έργο της Επιτροπής ως εκπαιδευόµενος (stagiaire) το 1997 και το 2002-2003 εργάστηκε για την αντιπροσωπεία της Κοµισιόν στο Βουκουρέστι σε συµβουλευτικό ρόλο πριν την ένταξη της Ρουµανίας στην ΕΕ το 2007. Ήταν σύµβουλος του τότε υπουργού Γεωργίας το διάστηµα 2005-2007 και υφυπουργός ευρωπαϊκών θεµάτων το 2007 πριν γίνει υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία