Αν υπάρχει σήµερα ένας άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου θα µπορούσε να αναγνωρίζεται ολόκληρη η ιστορία της εξέλιξης των αγροτικών εφοδίων στη χώρα µας, ο Νίκος Γραµµατικάκης, πρόεδρος και ακρογωνιαίος λίθος της Intrachem ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, συγκεντρώνει όλα τα προαπαιτούµενα.
Γεννηµένος το 1934 στην Κρήτη, µεγάλωσε µαζί µε την ανάπτυξη του κλάδου της φυτοπροστασίας και θρέψης των φυτών, σπούδασε γεωπόνος στο ΓΠΑ, καθιέρωσε στην ελληνική αγορά ορισµένες από τις πιο διάσηµες ετικέτες παγκόσµιας αναγνωρισιµότητας (Complesal, Ronit, Pix κ.α.) και υπηρετεί πιστά όσο λίγοι σ’ αυτή τη χώρα τον Έλληνα αγρότη και τις καθηµερινές του ανάγκες στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
Πριν από λίγες µέρες ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία του µεταβιβάζει τις δραστηριότητές της στον Ιαπωνικό Όµιλο CBC group που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα µε την επωνυµία BIOGARD GREECE ΕΠΕ. Για τους παρεπιδηµούντες την Ιερουσαλήµ, η συµφωνία δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς οι σχετικές συζητήσεις κράτησαν πάνω από δύο χρόνια. Άλλωστε, οι Ιάπωνες, πριν έρθουν στην Ελλάδα, είχαν ολοκληρώσει ανάλογες συµφωνίες µε τα «ξαδερφάκια» της ελληνικής Intrachem στην Ισπανία και στη Γαλλία. Σηµειωτέων ότι η Intrachem Ελλας ιδρύθηκε το 1973 και καθιερώθηκε στην εγχώρια αγορά για την ανάπτυξη και εµπορία µοντέρνων και κυρίως βιολογικών σκευασµάτων φυτοπροστασίας και θρέψης. Ένας από τους βασικούς προµηθευτές των προϊόντων της είναι η CBC Europe, η οποία από το 2012 έχει παραλάβει στο ενεργητικό της και την Intrachem Bio Italia.
O Νίκος Γραµµατικάκης, στην πρώτη φάση της επαγγελµατικής του καριέρας εξελίχθηκε σε επιφανές στέλεχος της Hext µιας γερµανικής εταιρείας αγροχηµικών, ισοδύναµης τότε της BASF και της Bayer. Στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία του ’60, Hext και Chell ήταν οι ηγέτες στα προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης. Στα λιπάσµατα µάλιστα, παρ’ ότι µεσουρανούσε εκείνη την εποχή ο όµιλος Μποδοσάκη (∆ραπετσώνα, ΧΒΒΕ, ΒΦΛ) ο Γραµµατικάκης είχε καταφέρει να καταστήσει απαραίτητο για την αµπελοκαλλιέργεια και τα κηπευτικά το γερµανικό Complesal που αντιπροσώπευε τότε η Hext.
Όταν µάλιστα το 1968 οι Συνταγµατάρχες θέλησαν, µε παρότρυνση µάλλον του οµίλου Μποδοσάκη, να επιβάλλουν απαγόρευση στις εισαγωγές, ο Γραµµατικάκης κατάφερε, προσκοµίζοντας επιστολή των παραγωγών της Κρήτης και επικαλούµενος την ανάγκες τους, να πείσει τη Χούντα για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή µιας µεγάλης ποσότητας Complesal κάθε χρόνο. Όπως κατάφερε στη συνέχεια, λύνοντας κρίσιµα τεχνικά ζητήµατα, να επιβάλει στην Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης το Ronit (συνδυαστικά µε Dentar) για τα ζαχαρότευτλα και αργότερα να καθιερώσει το γνωστό Pix της BASF για το βαµβάκι.
*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νίκος Γραµµατικάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1934 και έχει δύο κόρες, τη Χρυσάνθη και την Τατιάνα. Με σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας, από το 1963 και για µια δεκαετία περίπου υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Hext στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας από το µηδέν τους Έλληνες αγρότες στη χρήση φυτοπροστατευτικών και εξελιγµένων προϊόντων θρέψης.
Το 1972 γνωρίστηκε µε τον Αµερικανό Μπρους Μπλάκγουελ, µε τον οποίο το 1973 ίδρυσαν την Intrachem Ελλας, διακινώντας φυτοπροστατευτικά και προϊόντα θρέψης µεγάλων οίκων. Ανέπτυξε και πρωτοποριακή έρευνα για µια σειρά από συνδυαστικές λύσεις φυτοπροστασίας, οι οποίες είχαν ζητούµενο το σεβασµό στο περιβάλλον.
03-11-2024 18:50Παρασκελιδης Χαραλαμπος
Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΟΛΛΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΉΡΘΕ ΝΑ ΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΟΠΟΥ ΖΩ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΩΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΕΙΚΟΣΙΠΈΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ .ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΆ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ
Απάντηση