Κώστας Σκρέκας
Η «ανάπτυξη» φαίνεται τελικά ότι του πάει πολύ! Ο Κώστας Σκρέκας διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το 2014 και σήµερα είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ουσία όµως είναι ότι ο Τρικαλινός βουλευτής, µε την ανάληψη της νέας του θέσης, σήκωσε αµέσως τα µανίκια και βάλθηκε να καταπιαστεί µε δύο µεγάλα θέµατα που αφορούν την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα µέσα από επενδύσεις στην ενέργεια και στα νερά.
Γιος του βουλευτή Θοδωρή Σκρέκα, ανήκει στη νέα γενιά στελεχών της Νέας ∆ηµοκρατίας µε στενή σχέση µε τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο πολιτικός µηχανικός µε µεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση έργων στην Αγγλία, φαίνεται πως έχει βρει την κατάλληλη επαφή µε την Τράπεζα Επενδύσεων, προκειµένου να ανοίξει το κανάλι να έρθουν χρήµατα στους αγρότες.
Πιο πρόσφατο «κόλληµά» του η νέα ρύθµιση που προβλέπει αύξηση στο 75% του ποσοστού πώλησης ρεύµατος από φωτοβολταϊκά, το οποίο θα µπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες που πραγµατοποιούν ιδιοπαραγωγή στο δίκτυο της ∆Ε∆∆ΗΕ. Κάποιοι µίλησαν για προβλήµατα, που δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια επιτυχίας του σχεδίου αυτού. Ωστόσο ο ίδιος το παλεύει και έχει ήδη τις απαντήσεις.
Επί της ουσίας για τους αγρότες αυτό σηµαίνει ότι όσα µικρά φωτοβολταϊκά πωλούν το 75% του ρεύµατος που παράγουν στη ∆ΕΗ, θα µπορούν αφενός να εξοφλήσουν το δάνειο τους και αφετέρου θα έχουν και ρεύµα για χρήση από το υπόλοιπο 25%. ∆ηλαδή και παραγωγή και πώληση και αυτοχρηµατοδότηση µε κάποιο τρόπο.
Όσο γι’ αυτούς που φοβούνται ότι οι δυνατότητες του δικτύου της ∆Ε∆∆ΗΕ να αγοράσει το ρεύµα αυτό είναι πεπερασµένες, ο υφυπουργός επιµένει ότι «το αγροτικό ρεύµα θα έχει απόλυτη προτεραιότητα στο να µπει στο δίκτυο».
Μάλιστα µιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθµό τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κάθε µέρα «Black Friday» για τους αγρότες σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος». Σύµφωνα µε τον ίδιο, ο αγρότης θα µπορεί να καλύψει το κόστος κατασκευής µιας µονάδας ΑΠΕ, εκχωρώντας τα έσοδα από το 75% σε µια τράπεζα ώστε να αποπληρώνεται το δάνειο και ταυτόχρονα θα έχει από την πρώτη ηµέρα µηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο άλλο µέτωπο, ο Κώστας Σκρέκας, στις συναντήσεις που έχει µε εκπροσώπους αγροτών µιλάει για την ανάγκη να εκπονηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση του νερού και για χρήση λιγότερη από τα υδάτινα αποθέµατα και περισσότερη για επενδύσεις σε σύγχρονα µικρά κλειστά αρδευτικά συστήµατα. Η καλύτερη διαχείριση των υδάτων, η λιγότερη κατανάλωση ενέργειας , η αξιοποίηση διαθέσιµων φυσικών πόρων είναι ορισµένα από τα στοιχεία που πιστοποιούν το νέο πνεύµα που οφείλουν να ακολουθούν αυτές οι επενδύσεις, έτσι ώστε να µπορούν και να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, που δεν έχουν σχέση µε την ΚΑΠ και δεν υπόκεινται στα γνωστά αυστηρά πλαίσια του ΠΑΑ.
*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κώστας Σκρέκας γεννήθηκε το Μάρτιο του 1973 στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε από το τµήµα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Το 2000 ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στη ∆ιαχείριση Έργων στο Πανεπιστήµιο του Birmingham της Αγγλίας. Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG’S) σε διευθυντικές θέσεις, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και ∆ιευθύνων Σύµβουλος για 12 χρόνια σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2014-2015) και σήµερα είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρµόδιος για την ΚΑΠΠροσωπογραφία της Ελένης Δούσκα.
16-12-2019 08:05Κωνσταντίνος Γ.
Εκει που η κρατικη παρεμβαση (με τα λεφτα των αλλων) ζει και βασιλευει, ο κ. Σκρεκας μια χαρα σχεδιο κατεστρωσε στο τσακ-μπαμ. Στην υδροδοτηση που τα πραγματα δεν επιδεχονται πολλων πολιτικών παρεμβάσεων, επιβολης προτεραιοτητων κτλ (και αρα απαιτουνται πραγματικες ικανοτητες παρεμβασης και διαχειρισης), το μονο που ειχε να δηλωσει ο αποφοιτος του Μπερμιγκχαμ, γιος βουλευτη και κολλητος του Μήτσο ηταν άρες μαρες κουκουναρες.
Απάντηση11-12-2019 12:44John
Με ποια τιμή θα πουλαμε αυτο το ρεύμα? θα μας πει κάποιος? Γιατι εαν ειναι με 7-8 λεπτά τότε ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)