Ανδρέας Λυκουρέντζος
Θα µπορούσες να το πεις και «εθιµικό δίκαιο», τη θέση προέδρου στον ΕΛΓΑ να αναλαµβάνουν αποτυχόντες βουλευτές και γενικά πολιτευτές προερχόµενοι από το εκάστοτε κυβερνών κόµµα. Για την ιστορία θυµίζουµε, Νίκος Κατσαρός (Ν∆), Βασίλης Έξαρχος (ΠΑΣΟΚ), Φάνης Κουρεµπές (ΣΥΡΙΖΑ). Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ακολουθεί απλά την πεπατηµένη. Κι αυτό παρά τη δήλωσή του µε την οποία απαρνήθηκε, κατά κάποιο τρόπο, την πολιτική, το 2017, όταν ανακοίνωνε γραπτά και δηµόσια ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας. Τι τον έκανε, σχεδόν δύο χρόνια µέτα, να µπει στον πειρασµό και να αναλάβει επικεφαλής ενός κατ’ εξοχήν «πολιτικού» Οργανισµού όπως είναι ο ΕΛΓΑ, ίσως το δείξει η ιστορία. Προς το παρόν, παραµένει διχασµένος ανάµεσα στον πολιτικό και τον τεχνοκράτη. Τον πολιτικό που καλείται να διαχειρισθεί αποτελεσµατικά τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται για... περισσότερες αποζηµιώσεις στους αγρότες σε διάφορες περιοχές και τον πρώην υπουργό Υγείας που οφείλει να γιατρέψει τις παθογένειες ενός Οργανισµού, υποχείριου, κατά βάση, του πελατειακού µας συστήµατος. Βέβαια, για έναν άνθρωπο που έχει ξοδέψει το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του στα φοιτητικά αµφιθέατρα και στις κοµµατικές συνελεύσεις το δεύτερο είναι πολύ δύσκολο, το πρώτο όχι τόσο.
Έτσι, κάνει προσπάθειες να βάλει κάποια τάξη στις λειτουργικές και διαχειριστικές δαπάνες του Οργανισµού και σχεδόν την ίδια στιγµή, σπεύδει να εξωραΐσει την κατάσταση, µην τυχόν και του καταλογισθεί «αναλγησία» και χειρισµοί που συνεπάγονται πολιτικό κόστος.
Κάπως έτσι, από τη µια υπέγραψε φαρδιά πλατιά την απόφαση που υπαγόρευε µείωση των προκαταβολών για αποζηµιώσεις από το 70% στο 65% κι από την άλλη, καλούσε τους δηµοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ για να καθησυχάσει τον αγροτικό κόσµο ότι τα οικονοµικά του ΕΛΓΑ βαίνουν καλώς, οι εισφορές δεν θα αυξηθούν και οι αποζηµιώσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. Και ενώ τα πρώτα 24ωρα έδειχνε ότι ο επικοινωνιακός χειρισµός πήγαινε καλά, ήρθε η... Τζάκρη και γκρέµισε το όνειρο!
Κάποιος θα πρέπει να ενηµερώσει τον κ. Λυκουρέντζο ότι τα θέµατα στον ΕΛΓΑ είναι πολύ σοβαρά για να τα αντιµετωπίζει µε «ασπιρίνες» και πρόχειρα γιατροσόφια. Είτε εµπιστεύεται τις υπηρεσίες είτε το πολιτικό του αισθητήριο, οι εξελίξεις στον Οργανισµό δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τη δική του παραµονή στην καρέκλα, πολλώ δε µάλλον από την προσωπική του στρατηγική για την επόµενη µέρα στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Αρκετά έχουν παίξει πολλοί εκ των προκατόχων του µε τις εισφορές των αγροτών, αρκετή ζηµιά έχει γίνει στην ανταγωνιστικότητα των εκµεταλλεύσεων και της ελληνικής γεωργίας. Αν και αυτή είναι η φύση του πολιτευτή.
*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1957. Είναι πτυχιούχος του τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης του Παντείου Πανεπιστηµίου, µε ειδίκευση στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση. Σπούδασε επίσης Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - ΚΑΤΕΕ Αθηνών. ∆ιετέλεσε διευθυντής σπουδών και δίδαξε Πολιτική Επιστήµη, Θεωρία Επικοινωνίας και ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων σε ιδιωτικά κέντρα µεταλυκειακών σπουδών. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας Ν∆ το 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. ∆ιετέλεσε αναπληρωτής Γραµµατέας Πολιτικού Σχεδιασµού της Ν∆ την περίοδο 1997- 2000.