
Υβρίδια
-Μια νέα ποικιλία βυνοποιήσιµου κριθαριού, βάζει σε σποροπαραγωγή φέτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία µε σκοπό, όπως µαθαίνουµε, να την έχει διαθέσιµη για σπορά την περίοδο 2021-2022.
-Και σ’ αυτή την περίπτωση, ο γνώµονας της ερευνητικής προσπάθειας που κρύβεται πίσω από την ποικιλία, είναι η αύξηση της στρεµµατικής απόδοσης και η βελτιστοποίηση της ποιότητας του προϊόντος.
-Συνολικά µέχρι σήµερα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, έχει πειραµατιστεί µε 54 ποικιλίες κριθαριού από τις οποίες οι 17 έχουν µπει σε παραγωγική διαδικασία. Μάλιστα, οι µέσες ετήσιες αποδόσεις, τα τελευταία 12 χρόνια, αυξάνουν κατά περίπου 30 κιλά το στρέµµα.
Βράζουν
Με πολιτική λύση στο παρά πέντε για τις άδειες των διήµερων αµβυκούχων και µετάθεση της διευθέτησης του θέµατος για... αργότερα ξεκινούν οσονούπω οι αποστάξεις τσίπουρου. Μόνο που οι αµπελουργοί... βράζουν και για την πιθανή άµεση ενεργοποίηση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την επιβολή ΕΦΚ στα αποστάγµατα.
Γιαουρτοµπελάδες
Εκεί που είχαµε τα θέµα µε τους ∆ανούς που καπηλεύονται την ονοµασία του ελληνικού γιαουρτιού, τώρα µας ήρθαν και οι Ιάπωνες. Το θέµα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο της πλατείας µε εκπροσώπους του ΥΠΕΞ, όπου µπήκαν µέσα και γενικότερα θέµατα εθνικής στρατηγικής για ΠΓΕ, Βrexit, δασµούς Τραµπ κλπ. Τώρα τι βγήκε;
Αναµονή
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, λέει ο Φάνης, θα έχουν πληρωθεί οι εκκαθαρίσεις για τις ζηµιές του 2018, ήτοι 14 εκατ. ευρώ αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και περάσει από το Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονοµικών το αίτηµα για αναθεώρηση προϋπολογισµού του ΕΛΓΑ. Πριν λίγο καιρό έλεγαν για τον Σεπτέµβριο... που πέρασε. Ίδωµεν!