Κρίµα, τα τόσα πήγαινε-έλα εγχώριων φορέων σε Αίγυπτο, Μπαγκλαντές, Βιετνάµ κ.λπ, για την ανεύρεση εργατικού δυναµικού µε στόχο την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τοµέα, αφού στην πράξη, µία κρίσιµη µάζα υποψηφίων απορρίπτεται από τις ελληνικές Πρεσβείες. Ακόµα και διακρατική συµφωνία µε την Αίγυπτο για 5.000 µετακλήσεις εργατών γης, στην πράξη δεν εφαρµόστηκε ποτέ. Η γραφειοκρατική Γαλλία, πάντως µε fast track διαδικασίες, συµπεριέλαβε τη γεωργία στους τοµείς µε «ελλιπές προσωπικό» ώστε να διευκολύνει την πρόσληψη µη Ευρωπαίων που εργάζονται ήδη παράτυπα στη Γαλλία, για την κάλυψη του εργασιακού κενού.
- Οι επιπτώσεις από την ρωσο-ουκρανική διένεξη έχουν επιφέρει διαταραχές στην εσωτερική αγορά πολλών χωρών του ευρωπαϊκού µπλοκ.
- Στο πλαίσιο αυτό, η Κοµισιόν απέστειλε στα κράτη µέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισµένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και µετάβασης, που επί του παρόντος επιτρέπει στα κράτη µέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισµένα ποσά ενισχύσεων στον πρωτογενή τοµέα.
- Αυτό σηµαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις ανάµεσα τους και η χώρα µας θα πρέπει να κινηθούν άµεσα αν θέλουν να καταθέσουν σχετικούς φακέλους στην ΕΕ για ουκρανοενισχύσεις στους αγρότες τους.