BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Σερί επενδύσεων με αιχμή το κεράσι δρομολογούνται στη Ράχη Ολύμπου

Κατώτερη του αναµενόµενου παρουσιάζεται η ζήτηση για το ελληνικό κεράσι, µε τα αίτια για την εξέλιξη αυτή, που κρατά σε µη ικανοποιητικά επίπεδα τις τιµές, να σχετίζονται, µάλλον, µε τις χαµηλές ακόµη θερµοκρασίες στις αγορές στόχους, το παρατεταµένο lockdown και τις χαµηλές στροφές του τουρισµού.

image001_15

15
1

Συνέντευξη
Του ∆ηµήτρη Ντούρου
Στον Λεωνίδα Λιάμη
Την εκτίµηση αυτή εκφράζει ο ∆ηµήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Α.Σ. Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», τον οποίο συνάντησε το Fresher στο «αρχηγείο» της οργάνωσης, λίγο έξω από το χωριό Ράχη Πιερίας. Κάτω από το άγρυπνο βλέµµα του Ολύµπου, εν µέσω παραλαβής κερασιών από µέλη του Συνεταιρισµού στη µονάδα διαλογής και συσκευασίας, µας εξήγησε γιατί η οργάνωση επεκτάθηκε στην καλλιέργεια του πεπονιού και ετοιµάζει κάτι ανάλογο για το ακτινίδιο και πώς η υλοποίηση του νέου επενδυτικού σχεδίου, ύψους 3 εκατ. ευρώ, που έχει σε εξέλιξη, θα τη βάλει στην κορυφή του ανταγωνισµού.

Έχοντας διανύσει ήδη ένα σηµαντικό κοµµάτι της συγκοµιδής, ποια θα λέγατε ότι είναι η εικόνα για την τρέχουσα σεζόν στο κεράσι;

Η φετινή χρονιά, γενικά στη χώρα, εκτιµώ πως είναι µέτρια προς καλή από άποψη όγκων και ποιότητας. Στις πρώιµες ποικιλίες βέβαια υπήρξε µια µικροκαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών κατά την ανθοφορία, ενώ σε κτήµατα µε χαµηλό υψόµετρο, όπου χτύπησε ο παγετός, καταγράφηκε σηµαντική µείωση παραγωγής. Οι τιµές δεν θα έλεγα πως είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού η ζήτηση, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, τουλάχιστον µέχρι την ώρα που µιλάµε, είναι κατώτερη του αναµενόµενου.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δυστοκία διάθεσης του προϊόντος;

Υποθέσεις µπορούµε να κάνουµε µόνο. Πιθανώς να σχετίζεται µε το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες απευθύνεται κατά ένα µεγάλο ποσοστό το ελληνικό κεράσι, δεν έχει κάνει πραγµατικά ζεστό καιρό ακόµη και αυτό δεν βοηθά στην κατανάλωση φρούτων. Από την άλλη, ενδεχοµένως να έχει αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών το παρατεταµένο lockdown, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίσουµε ότι ακόµη δεν έχει πάρει µπροστά και ο τουρισµός, που είναι µια σηµαντική αγορά.

 

Στην περίπτωση του Α.Σ. Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς», όπου κρατάτε το τιµόνι της διοίκησης, µε βάση τη µέχρι τώρα πορεία της σεζόν, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η χρονιά;

Να πούµε καταρχάς ότι στην οργάνωση είµαστε 220 ενεργά µέλη από τη Ράχη και από γειτονικά χωριά και καλλιεργούµε 2.500 στρέµµατα, τα οποία ξεκινούν από υψόµετρο 200 µ. και φτάνουν έως και πάνω από 1.000 µέτρα. Μέχρι σήµερα έχουµε προχωρήσει τη συγκοµιδή στο 30%-35% της παραγωγής και φαίνεται ότι πάµε καλύτερα από πέρσι, αφού µόνο στις πρώιµες ποικιλίες ήδη είµαστε περίπου 100 τόνους πιο πάνω. Αν δεν έχουµε κάποια απρόοπτη και ανεπιθύµητη εξέλιξη, νοµίζω ότι θα υπερβούµε τους 1.000 τόνους για το σύνολο της σεζόν, έναντι 800 πέρυσι.

Η συνέντευξη βρίσκεται διαθέσιμη στο περιοδικό Fresher που κυκλοφορεί

 

Στο εµπορικό κοµµάτι προφανώς ισχύει και για το Συνεταιρισµό ό,τι µας περιγράψατε νωρίτερα για το σύνολο του εγχώριου κερασιού;

∆εν θα µπορούσε να είναι πολύ διαφορετικά. Η χρονιά ξεκίνησε καλά, όµως η συνέχεια δεν ήταν ίδια. Στα super market και στην ελεύθερη αγορά η ζήτηση δεν είναι αυτή που περιµέναµε και αυτό το βλέπουµε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ιταλία για παράδειγµα πέρσι δουλέψαµε πολύ στα πρώιµα, ενώ φέτος δεν δούλεψε και την ίδια συµπεριφορά είχε και η Πολωνία. ∆εν ξέρω τι φταίει. Για τα πρώτα σκληρά των µεσοπρώιµων ποικιλιών που µαζεύουµε αυτές τις ηµέρες φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον. Έγιναν κάποιες συναλλαγές µε 2,5 ευρώ, αλλά το θέµα είναι να κρατηθεί εκεί η τιµή και στα µεγάλα φορτία, όχι για µία-δύο παλέτες ανά πελάτη. Γίνεται αγώνας. Προσπαθούµε επίσης να κάνουµε και ένα πιο δυναµικό άνοιγµα στην εγχώρια αγορά, µέσα από τις αλυσίδες, που πολλές φορές δίνουν λύση.

 

Εκτός από την Ιταλία και την Πολωνία, πού αλλού εξάγει κεράσια ο Συνεταιρισµός;

Κάνουµε εξαγωγές επίσης σε Γαλλία, Ολλανδία, Βαλτικές χώρες, Κύπρο και Ρουµανία, αλλά, όπως σας είπα, η ζήτηση, µέχρι στιγµής, δεν είναι όπως πέρυσι. Ανοίγµατα έχουµε και σε άλλες πιο µακρινές αγορές, που τροφοδοτούνται µε αεροµεταφορά, οι οποίες, όµως, θα αρχίσουν να λειτουργούν µόλις βγουν τα σκληρά κεράσια. Κι εδώ, πάντως, ελπίζουµε να πάµε καλά, διότι η Ινδία, όπου δουλεύουµε δυνατά, έχει προβλήµατα µε την πανδηµία, η Μαλαισία είχε επίσης ενώ και οι αεροπορικές µεταφορές, αν δεν αρχίσει να κινείται το επιβατικό κοινό, είναι ένα ζήτηµα.

 

Εκτός από τη δραστηριότητα στα κεράσια, ο Συνεταιρισµός έχει επεκταθεί στα βερίκοκα.

Τα βερίκοκα είναι ήδη σε παραγωγική διαδικασία. Είναι περίπου 300 στρέµµατα. Αλλά φέτος έχουν κι αυτά ζηµίες. Μόνο µια ποικιλία είναι σε κανονική παραγωγή. Είναι η Farbaly, µια δυναµική ποικιλία, που ωριµάζει στα µέσα Ιουλίου και έχει πολύ καλή ποιότητα, µεγάλη αντοχή και µεγάλη ζήτηση. Πρώιµες ποικιλίες δεν έχουµε, από επιλογή, για να µην συµπίπτουν χρονικά µε τα κεράσια.

Μαθαίνω πως φέτος πειραµατίζεστε και µε την καλλιέργεια πεπονιού.

Έχουµε φυτέψει περίπου 100 στρέµµατα, από τα οποία τα πιο πολλά ανήκουν απευθείας στο Συνεταιρισµό. Θέλουµε, σε πρώτη φάση, να δούµε αν ταιριάζουν στον τόπο µας. Βάλαµε τις ποικιλίες Galia και Cantaloupe. Θα δούµε κατά πόσο ευδοκιµούν στον τόπο, πότε θα συγκοµίζονται, εάν έχουν καλή ποιότητα, άρωµα, χρώµα και αντοχή. Η συγκοµιδή τους θα αρχίσει στα µέσα Ιουλίου και θα συνεχίσουµε και όλο τον Αύγουστο. Εάν αγορά τα αποδεχθεί, ελπίζουµε του χρόνου οι εκτάσεις να πολλαπλασιαστούν.

 

Με τα µήλα τι γίνεται; Ποιο είναι το πλάνο γι’ αυτή την καλλιέργεια;

Έχουµε την πρώιµη ποικιλία Gala και κάποιες άλλες πρώιµες, όπως οι Golden, Red Delicious και Fuji. Οι τελευταίες ωστόσο δεν κάνουν για την περιοχή και το υψόµετρό µας. Οπότε παροτρύνουµε τα µέλη µας να φυτέψουν Gala. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουµε να µπουν πολλά µήλα, γιατί η στόχευσή µας είναι να επεκταθούµε και στο ακτινίδιο. Ούτε και εκεί, βέβαια, θέλουµε πάρα πολλά κτήµατα. Υπολογίζουµε περίπου 200 στρέµµατα που αντιστοιχούν σε µια παραγωγή 800 - 1.000 τόνους. Οι πρώτες φυτεύσεις θα γίνουν το Σεπτέµβριο.

 

Με τις κινήσεις αυτές επιδιώκετε να διευρύνεται τον κύκλο εργασιών του διαλογητηρίου και του συσκευαστηρίου;

Η φιλοσοφία µας είναι πριν τελειώσουν τα κεράσια να έχουµε βερίκοκα και πριν συγκοµιστούν τα βερίκοκα να έχουµε και τα πρώιµα µήλα. Και τώρα µαζί µε τα βερίκοκα θα έχουµε τα πεπόνια. Έτσι θα περιορίσουµε το κενό εργασιών µόνο στον Απρίλιο κι ίσως και στο µισό Μάρτιο, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες απολυµάνσεις και να αρχίζει και πάλι ο κύκλος µε τα κεράσια. Τώρα το κενό µας είναι πάνω από 4 µήνες και τα λειτουργικά έξοδα είναι υψηλά.

 

Τα ανοίγµατα σε νέες δραστηριότητες µπορεί να τα υποστηρίξει η οργάνωση µε τις υπάρχουσες υποδοµές ή θα χρειαστούν επενδύσεις;

Οι κτηριακοί χώροι αυτή τη στιγµή καλύπτουν περίπου 2.000 τ.µ., αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν επαρκούν να διαχειριστούµε όλα τα προϊόντα µας και γι’ αυτό έχουµε δροµολογήσει µέσα από το 4.2.1. του ΠΑΑ ένα νέο επενδυτικό πρόγραµµα που προβλέπει κτηριακά και εξοπλισµό.

 

Τι προϋπολογισµό έχει το επενδυτικό σας;

Είναι της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, αλλά τα µισά χρήµατα θα πάνε στη νέα ηλεκτρονική γραµµή διαλογής κερασιού, που θα έχει 8-10 κανάλια ταξινόµησης και δυναµικότητα 6 τόνων κερασιού την ώρα. Αυτή που έχουµε σήµερα έχει 3 τόνους την ώρα. Με τη νέα γραµµή θα µπούµε στην κορυφή του ανταγωνισµού και θα µπορούµε να προσθέσουµε νέα µέλη και νέες δραστηριότητες.

 

Τι άλλες παρεµβάσεις σχεδιάζονται να γίνουν µε το επενδυτικό πρόγραµµα;

Έχουµε προγραµµατίσει να αγοράσουµε µια νέα τσερκοµηχανή για το δέσιµο των παλετών, ένα δεύτερο υδροψύκτη και επίσης η παλέτα που θα χτίζεται µε το τελικό προϊόν θα είναι σε ψυχόµενο χώρο, στους 4οC, ώστε να διατηρείται η ψυκτική αλυσίδα. Επίσης θα µπει µια γραµµή για τα βερίκοκα, τα µήλα και τα ακτινίδια, µια µηχανή για µικροσυσκευασίες, ενώ θα βάλουµε στη στέγη κι ένα φωτοβολταϊκό 100 κιλοβάτ, για να συµψηφίζεται η παραγωγή µε την κατανάλωση ενέργειας.

 

Ένα κτήμα με 2.500 στρμ. κερασιές που κοιτά τον Όλυμπο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο Αγ. Λουκάς» ιδρύθηκε επίσημα το 1991, υπάρχει όμως από το 1979 όταν φυτεύτηκαν οι πρώτες κερασιές και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του αρδευτικού, με το οποίο έφτασε το νερό από τον Όλυμπο στη Ράχη. Αργότερα έγινε και το εσωτερικό δίκτυο και πλέον στη Ράχη υπάρχει ένα κτήμα με περίπου 2.500 στρέμματα με κερασιές, το οποίο αρδεύεται με φυσική πίεση. Ο τζίρος είναι λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ. Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Ντούρο, είναι με όλες τις νέες δράσεις να αυξηθεί ο τζίρος, να μειωθούν τα λειτουργικά επί της μοναδιαίας βάσης και να λειτουργεί επενδυτικά χωρίς να επιβαρύνονται τα μέλη.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2021 21:36Περικλής

Βάλτε καμμία ρίγανη εκεί και αφήστε τα gala για πιο πρώιμες περιοχές και τα κεράσια αφήστε υπάρχουν στην Πέλλα και Αγία ποσότητες που θα σας πνίξουν θα πουλάτε τζάμπα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία