Η πιστοποίηση αφορά τα προϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, μεταξύ των οποίων προϊόντα λεβάντας (αιθέριο έλαιο, ανθόνερο, ξηρή δρόγη) αλλά και παράγωγα αυτών (φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, φυσικά καλλυντικά). Στη μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία πιστοποίησης που απαιτεί επιστημονική και ιστορική τεκμηρίωση, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καλεί κάθε ομάδα παραγωγών ή και μεταποιητών να συμμετάσχει. Η κατοχύρωση της ένδειξης Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε. θα προσδώσει προστιθέμενη αξία, ταυτότητα και φήμη στα τοπικά προϊόντα, καθιστώντας τα ακόμη πιο ελκυστικά στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας παράλληλα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Η παραπάνω προσπάθεια θα τεθεί υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Ανάπτυξης, με υπεύθυνο τον κ. Άμπα Βασίλειο. Ήδη έχει αποσταλεί σχετική επιστολή προς τους ιδιοκτήτες αποστακτηρίων με την παράκληση να ενημερώσουν τους συνεργαζόμενους με αυτούς παραγωγούς.
Ακολουθεί η σχετική επιστολή Κασαπίδη
Θέμα: Πιστοποίηση αιθέριου ελαίου λεβάντας, ανθόνερου λεβάντας και αποξηραμένης δρόγης προέλευσης Δυτικής Μακεδονίας
Αξιότιμες κυρίες και
Αξιότιμοι κύριοι,
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της οικονομικότητας των γεωργικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της αγροτικής παραγωγής, έχει προγραμματίσει την πιστοποίηση αγροτικών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία και έχουν τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν και προϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και μεταξύ αυτών προϊόντα λεβάντας. Τέτοια είναι το αιθέριο έλαιο, το ανθόνερο και η ξηρή δρόγη λεβάντας. Ομοίως και άλλα παράγωγα που μπορούν να προκύψουν με βάση τις αρχικές πρώτες ύλες π.χ. φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, φυσικά καλλυντικά, κοσμετολογικά προϊόντα κ.α.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο για τις πιστοποιήσεις προϊόντων, οι πιστοποιήσεις που μπορούν να αποδοθούν σε αγροτικά προϊόντα με ιδιοτυπία είναι τρεις: α) Ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π), β) Γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε), γ) Παραδοσιακότητα (Ε.Π.Ι.Π).
Η προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε για την πιστοποίηση των προϊόντων της καλλιέργειας της λεβάντας, αναφέρεται είτε στη κατηγορία των Π.Ο.Π. είτε στην κατηγορία των Π.Γ.Ε. προϊόντων.
Η όλη διαδικασία προετοιμασίας και αξιολόγησης του φακέλου είναι μακρόχρονη. Γίνεται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απαιτεί κατάλληλη επιστημονική και ιστορική τεκμηρίωση. Οι απαραίτητες ενέργειες υπαγορεύονται και υποδεικνύονται από την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η όλη προσπάθεια θα τεθεί υπό την αιγίδα της αρμόδιας Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Ανάπτυξης με υπεύθυνο τον κ. Άμπα, ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης καταχώρησης μιας ονομασίας στο κοινό μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης έχει ως φορέας κάθε ομάδα παραγωγών. Ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή αποτελείται από παραγωγούς ή/και μεταποιητές, που ασχολούνται με το συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο.
Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν οργανωμένα και από κοινού για την προετοιμασία και κατάθεση αρμοδίως του σχετικού φακέλου.
Με εκτίμηση,
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Γεώργιος Κασαπίδης