Στην παραγωγή τσίπουρου από βιολογικό δαµάσκηνο Σκοπέλου προχωράει πειραµατικά αυτή την περίοδο ο καλλιεργητής, Θανάσης Γρυπιώτης. Στόχος είναι, σύµφωνα µε όσα αναφέρει, να λάβει τη σχετική άδεια ώστε να δηµιουργήσει αποστακτήριο για τσίπουρο από τον καρπό που καλλιεργεί στα κτήµατά του, καθότι έχει ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Προστιθέµενη αξία στο δαµάσκηνο του νησιού των Σποράδων θα δώσει η αναγνώρισή του ως ΠΟΠ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του φακέλου για την αναγνώρισή του ως προϊόντος ΠΟΠ. Η κατάρτιση του φακέλου πραγµατοποιείται από τον Αλέξανδρο Παπαχατζή, καθηγητή ∆ενδροκοµίας στο τµήµα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας του Πενεπιστηµίου Θεσσαλίας. Στον σχεδιασµό είναι η κατάθεση του φακέλου στην Κοµισιόν, προκειµένου να εγκριθεί η ένταξη του δαµάσκηνου στα προϊόντα ΠΟΠ. Ο Θανάσης Γρυπιώτης διαθέτει περίπου 3.000 δέντρα, ενώ όπως λέει προχώρησε φέτος σε καινούργιες φυτεύσεις προκειµένου να ενισχύσει την παραγωγή του σε βιολογικό δαµάσκηνο και να είναι σε θέση να διαθέσει ποσότητες και στο εξωτερικό.
«Καλλιεργώ αποκλειστικά βιολογικό δαµάσκηνο Σκοπέλου τα τελευταία 25 χρόνια. Η µοναδικότητά του έχει δηµιουργήσει ζήτηση και από χώρες του εξωτερικού όπως το Ντουµπάι ή το Βέλγιο, οι οποίες επιθυµούν να αγοράσουν συσκευασµένο αποξηραµένο δαµάσκηνο. Για να µπορέσω σταδιακά να καλύψω τη ζήτηση, προχώρησα φέτος στη φύτευση νέων δέντρων. Οι αποδόσεις κάθε δέντρου υπερβαίνουν τα 60 κιλά ετησίως». Σηµειώνεται ότι ορισµένες από τις ποσότητες που παράγει εξάγονται και σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Γερµανία και Αµερική.
Το προσεχές διάστηµα θα εφαρµόσει τη διαδικασία της κρυοξήρανσης για αποξήρανση των φρούτων. Με τη συγκεκριµένη µέθοδο θα αφαιρείται η υγρασία του δαµάσκηνου, ώστε να φτάνει στα επίπεδα του 0% (µε πλήρη αφυδάτωση), γεγονός που θα αυξάνει τη φρεσκάδα αλλά και τη διάρκεια ζωής του, χωρίς να αλλοιώνεται το χρώµα και το µέγεθος του καρπού.