BACK TO
TOP
Branding

Ολοταχώς για τον κατάλογο ΠΓΕ το «Φάβα της Αμοργού»

Ένα βήμα πριν την αναγνώρισή του ως ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) είναι ένα ακόμα ελληνικό προϊόν, το «Φάβα της Αμοργού», όπως αποκαλείται στην τοπική διάλεκτο.

fava-amorgou

11
0

Η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι εάν εντός τριών μηνών δεν υπάρξουν ενστάσεις κατά της αίτησης, το «Φάβα της Αμοργού» θα ενταχθεί και επίσημα στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ.

Το «Φάβα της Αμοργού», είναι η γνωστή μας φάβα, η οποία όμως στο νησί της Αμοργού έχει ουδέτερο γένος, κάτι που χαρακτηρίζει όλα τα γυναικεία ονόματα στην τοπική διάλεκτο του νησιού. Μιλάμε για τα αποξηραμένα, αποφλοιωμένα και τεμαχισμένα σπέρματα του φυτού Pisum sativum, ενός τοπικού πληθυσμού αρακά που καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έχει προσαρμοστεί άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σπερμάτων είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αφού σε 100 γραμμάρια περιέχονται περισσότερα από 22 γραμμάτια πρωτεΐνης, καθώς και το πολύ μικρό μέγεθός τους, αφού 1.000 σπόροι έχουν μέσο βάρος 95,7 γραμμαρίων (μικρόσπερμα).

Στην αίτηση καταχώρισης του προϊόντος εξηγείται επίσης ο ιδιαίτερος δεσμός του με το νησί της Αμοργού. Όπως τονίζεται, η γεωγραφική απομόνωση του νησιού, οι τοπικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, ο μακρόχρονος και ιδιαίτερος τρόπος καλλιέργειας του φυτού στην Αμοργό, η άνυδρη καλλιέργεια, η χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου και η απουσία άλλων ψυχανθών στο νησί ευνόησαν την προσαρμογή και τη γενετική ομοιογένεια του πληθυσμού του φυτού Pisum sativum στο νησί της Αμοργού, του οποίου τα σπέρματα αποτελούν το «Φάβα της Αμοργού». Ο τοπικός πληθυσμός του Pisum sativum έχει προκύψει από την μακρόχρονη καλλιέργεια, τη συνεχή επιλογή από τους γεωργούς των σπόρων από τα φυτά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, την απουσία επικονιάσεων από άλλα ψυχανθή, και μέσα από το μηχανισμό της φυσικής επιλογής. Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος των σπερμάτων, είναι αποτέλεσμα της ξηρικής καλλιέργειας και των ξηροθερμικών συνθηκών της Αμοργού, ενώ έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη απορρόφηση του νερού από τα σπέρματα κατά το βράσιμο, ιδιότητα που συνδέεται με την βελούδινη υφή που αποκτά το φάβα κατά το μαγείρεμα. Το έτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προϊόντος, η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη χαμηλή σχετική υγρασία και στην υψηλή θερμοκρασία, χαρακτηριστικά του ξηροθερμικού της κλίματος της Αμοργού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία