BACK TO
TOP
Branding

Η βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας ρυζιού

Το 1ο Φεστιβάλ Ρυζιού ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η προβλήτα Α’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την πρωτότυπη αυτή διοργάνωση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), που πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και τη συμβολή του Δήμου Δέλτα, για το νόστιμο, ασφαλές και με υψηλή διατροφική αξία ελληνικό ρύζι, που καλλιεργείται και παράγεται στην κυριολεξία δίπλα μας.

FESTIVAL_RYZIOU_ORYZOMYLOI_12_11zon

9
0

Παρά το γεγονός ότι σήμανε νωρίτερα από το προγραμματισμένο η λήξη του φεστιβάλ την Κυριακή το απόγευμα, για λόγους ασφαλείας, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, τόσο η προσέλευση όσο και η συμμετοχή του κόσμου στα δρώμενα ήταν πολύ θερμή και εντυπωσιακή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Σύλβια Κουμεντάκη της Chef Stories, της εταιρίας που είχε την επιμέλεια και ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης, παρουσίασε σύντομα τη δράση στους πολλούς επίσημους,  αλλά και το κοινό, που ήταν παρόντες.  Η Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος του ΣΟΕ μίλησε για τη σημασία του ρυζιού στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία της περιοχής, ενώ η Δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά αναφέρθηκε στη δυναμική της καλλιέργειας για τον τόπο και τους ανθρώπους. 


Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου, των Βουλευτών Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, Θόδωρου Καράογλου και Φάνη Παπά, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Κεφαλά, των Προέδρων της ΕΔΟΡΕΛ Γιάννη Αρναουτέλη, ΕΑΣΘ Χρήστου Τσιχήτα και τέλος του Γ.Γ. του ΕΒΕΘ Παναγιώτη Μενεξόπουλου.  Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους οι Σεβαστοί Πατέρες Διονύσιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου και Ιάκωβος της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.


Το 1ο Φεστιβάλ Ρυζιού, φιλοξένησε και το EU RICE Festival (Φεστιβάλ Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ευρωπαϊκού Ρυζιού), που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE.  Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί η βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του ρυζιού και να ενημερωθούν οι καταναλωτές για ένα προϊόν νόστιμο και ασφαλές, που καλλιεργείται και παράγεται σύμφωνα με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Κατά τους αρχικούς χαιρετισμούς η πρέσβειρα του ελληνικού ρυζιού στο EU RICE Ντίνα Νικολάου αναφέρθηκε στις δράσεις και την συστηματική προώθηση που έχουν γίνει αυτά τα τρία χρόνια, σε ειδικά κοινά όπως σπουδαστές, επαγγελματίες της εστίασης και δημοσιογράφους, για το πλήθος των πρωτότυπων συνταγών που έχουν δημιουργηθεί με ρύζι και φυσικά για το χαρακτηριστικό ελληνικό πιάτο του προγράμματος στην Ελλάδα, τα γεμιστά.


Η Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου συμμετείχε και στις μαγειρικές επιδείξεις μαζί με καταξιωμένους  και βραβευμένους chef, από ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης, όπως οι  Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Δημήτρης Παμπόρης, Αθανάσιος Κάλφας, Δημήτρης Κατσανίδης, Δημήτρης Κοτσιβός, Σοφία Τεφτσή, Κώστας Elvis Μάρκου και ο pastry chef Γιώργος Σακολέβας από τη Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.  Την εκδήλωση παρουσίασε για μία ακόμα χρονιά, ο χαρισματικός δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης, δίνοντας τη δική του νότα ζωντάνιας και αμεσότητας με το κοινό.

Στο χώρο της Tasting Area, δέκα βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης έστησαν για το Σαββατοκύριακο τις κουζίνες τους και οι σεφ μαγείρευαν  ζωντανά πρωτότυπα πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι, τα οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να δοκιμάσουν.  Συμμετείχαν τα εξής εστιατόρια:

  • Ακαδημία: Ριζότο με κοτόπουλο, αμύγδαλο & μυρωδικά
  • Iberico: Ριζότο καρότου με Jamòn Iberico, κοτόπουλο & μυρωδικά
  • Maiami Seafood restaurant: Mini Arancini μυδοπίλαφο
  • Marea: Πιλάφι (γεμιστά) με πούδρα ντομάτας & κρέμα κατσικίσιας φέτας
  • Μασσαλία: Σφαίρα Ρυζόγαλο
  • Monmarti:  Κλίνκα Τσορμπά
  • Μυσιρλού: Κρεμώδες ριζότο με γαρίδα σκορδοβούτυρο
  • Thess Bao: Bao γεμιστά
  • Το Μανιτάρι: Ριζότο λαχανοντολμά με βουβαλίσιο κιμά

Trizoni Exclusive: Μαρουλοντολμάς μυδοπίλαφο με σάλτσα beurre blanc

Μαζί με τα εκλεκτά πιάτα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δροσιστούν με τα αναψυκτικά και νερά  από τους χορηγούς ZAGORI & GREEN COLA και την ελληνική μπίρα Vergina της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, όπου εξειδικευμένο προσωπικό από την εταιρία Samiotakis catering προσέφερε τις γνώσεις του στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Το διήμερο Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από πολλές παράλληλες δράσεις για όλες τις ηλικίες.  Στο χώρο παιχνιδιού η έμπειρη και κεφάτη ομάδα Lalaland, δημιούργησε πρωτότυπα παιχνίδια με ρύζι, το οποίο ήταν προσφορά του Α’ Συνεταιρισμού Χαλάστρας.  Τους επισκέπτες διασκέδασε η μουσική από τη Liaison Band, ενώ τα τραγούδια και οι παραδοσιακοί χοροί με εντυπωσιακές στολές από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιωνίας «ο Ηρόδοτος», τον Σύλλογο Σίνδου «Ρόδακας», Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Καλοχωρίου ανέβασαν ακόμη περισσότερο το κέφι. 


Από μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κάποιες ομιλίες από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους φορέων για το ρύζι και την καλλιέργειά του.   «Το ρύζι στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής» ήταν το θέμα της ομιλίας του Σταύρου Καλογιάννη, Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.   Ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανέπτυξε ομιλία αναφορικά με «Οικοσυστήματα που δημιουργούν δυνατές μπράντες προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε παραδοσιακά προϊόντα, η περίπτωση του ρυζιού με τη ματιά στο μέλλον».  Ο Κώστας Κράββας, παραγωγός ρυζιού με εφαρμογές γεωργίας ακριβείας μίλησε για την «Παραγωγή ελληνικού ρυζιού:Με μεράκι και υψηλή τεχνολογία για τους ανθρώπους και το περιβάλλον».  Το θέμα της ομιλίας του Διατροφολόγου-Διαιτολόγου Ακρίτα Ισαακίδη ήταν «Το Ρύζι ως πολύτιμος σύμμαχος στην υγιεινή διατροφή».



Μεγάλοι χορηγοί και σημαντικοί αρωγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες, Α
grino, ΑΡΝΑΟΥΤΕΛΗΣ, Euricom, 3αλφα, ΩΜΕΓΑ και Μασούτης.  Επίσημοι χορηγοί, οι εταιρίες Flexia και TEU και μεγάλοι υποστηρικτές οι BASF, Μεταφορική Καμπανίας, Ομοσπονδία.

Σπουδαστές από τις ειδικότητες «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας» και «Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», με εξειδίκευση στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων, της Πειραματικής Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού μαζί με την διευθύντρια Ξένη Γερνά, την υπεύθυνη Βασιλική Στάικου και την καθηγήτρια μαγειρικής Σοφία Τεφτσή μαγείρεψαν ζωντανά και παρείχαν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις κουζίνες των εστιατορίων και την υποδοχή.

Την επιμέλεια και διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία