
Ως επιβεβαίωση μάλιστα, της ακολουθούμενης, αυτής, την τελευταία πενταετία πολιτικής, η Διοίκηση του Οργανισμού, παρέλαβε την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025, σε επίσημη τελετή, τις δύο βραβεύσεις, στο πλαίσιο των βραβείων Green Brand Awards 2025:
- Πρώτο ΧΡΥΣΟ(GOLD) βραβείο για το πρόγραμμα Healthy Habits by OKAA, που αφορά σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο, σχετικά με την αναγκαιότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων και την υγιεινή διατροφή, γενικότερα και
- Δεύτερο Ασημένιο (Silver) βραβείο για τις ακολουθούμενες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
Το πρόγραμμα Healthy Habits by OKAA, αφορά δράσεις ενημέρωσης των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ώστε να αντιμετωπίζουν την τροφή με σεβασμό. Να μην σπαταλούν τα τρόφιμα και να ακολουθούν κανόνες υγιεινής διατροφής, που τους προστατεύουν από την παιδική παχυσαρκία. Οι μαθητές μαθαίνουν για τα προϊόντα, σε ποια καταστήματα μπορεί κάποιος να τα βρει και αναλόγως με την ηλικιακή ομάδα, γίνονται συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα και τα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην διαδικασία μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι, στο ράφι. Μαθαίνουν για την Μεσογειακή διατροφή και συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως το να φυτέψουν διάφορα φρούτα και λαχανικά, να συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής και να παίρνουν μέρος σε γευσιγνωσίες.
Το δεύτερο βραβείο, με το οποίο τιμήθηκε ο ΟΚΑΑ, αφορά στις υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, που εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, καθώς και στις Ιχθυόσκαλες Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Καβάλας, παράλληλα με ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων και ζωικών υποπροϊόντων.
Η Διοίκηση του Οργανισμού, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Απόστολο Αποστολάκο, αρχικώς, σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις ενημέρωσης των εργαζόμενων, συνεργατών και εμπόρων για την ανακύκλωση, ενώ στη συνέχεια τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαριότητας και διαχείρισης αποβλήτων.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του Προγράμματος, συνεχίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, πετύχαμε τους στόχους ανακύκλωσης και ανάκτησης των υλικών, που είχαμε θέσει, με ταυτόχρονη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Ο σχεδιασμός του έργου στηρίχθηκε στους εξής περιβαλλοντικούς στόχους:
- Ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Yλικών,
- Aνάκτηση Οργανικών Yλικών,
- Μείωση σπατάλης τροφίμων.
Και με την συνεργασία των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ, θα συνεχίσουμε, επισημαίνει ο Απόστολος Αποστολάκος, να κρατάμε τον Οργανισμό στις πρώτες θέσεις των εταιριών, οι οποίες με καινοτόμες τεχνολογίες και προγράμματα ESG, συμβάλουν στην διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος και οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.