BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Θέση σε επόμενους κρίκους της αλυσίδας με τις Greek Farms

Αφορμή για να ψαχτούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην καθετοποίηση των μονάδων τους και την οικοτεχνία στέκεται η νέα πλατφόρμα Greek Farms, που λειτουργεί εδώ και λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα.

Lemonia_mam_275735_453981-de

2
0

Γαλακτοκοµικά, κρέας, φρουτολαχανικά, προϊόντα ελιάς, σιτηρά και όσπρια απαρτίζουν τη γκάµα των αγροτικών προϊόντων όπως αυτή διαµορφώνεται από τους πρώτους παραγωγούς που εγγράφηκαν στην ψηφιακή υπηρεσία, Greek Farms.

Όπως εξηγούν στην Agrenda µερικοί από τους πρώτους χρήστες της πλατφόρµας, χρειάζονται ακόµα αρκετές προσθήκες και δουλειά προκειµένου να µπορέσει η εφαρµογή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που γεννά η ιδέα πίσω από αυτήν. Μια από τις δυνατότητες που προσφέρει ανταποκρίνεται στην ολοένα και αυξανόµενη τάση των καταναλωτών να αναζητούν αγροτικά προϊόντα απευθείας από την πηγή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί συνειδητοποιούν πως προκειµένου να µπορέσουν να ξεχωρίσουν στο ψηφιακό περιβάλλον χρειάζεται να αρχίσουν να δίνουν µεγαλύτερη προσοχή στην εικόνα του προϊόντος τους και κυρίως στη φύση της εκµετάλλευσής τους.

«Μιλάµε για µια καλή ιδέα»

«∆εν µπορείς να πουλήσεις αν δεν έχεις ένα έτοιµο ποιοτικό προϊόν, ελκυστικό για τον καταναλωτή» υποστηρίζει ο Ανδρέας Τσεµπελής, ελαιοκαλλιεργητής από τη Λακωνία. «Η εγγραφή ήταν εύκολη, αν και θα ήταν χρήσιµο να υπάρχει ένας µπούσουλας µε παραδείγµατα, για να είναι πιο κατανοητό από ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωµένοι» εξηγεί ο ίδιος, συνεχίζοντας: «Άµα δουλευτεί, µιλάµε για µια καλή ιδέα, αφού δεν µπορούµε όλοι οι παραγωγοί να έχουµε δική µας ιστοσελίδα». Ο ίδιος έχει αναπτύξει µια οικοτεχνία στην εκµετάλλευσή του, τυποποιώντας ελαιόλαδο, ελιές και πάστα ελιάς. «Με τις τιµές στα 2,50 ευρώ για το λακωνικό ελαιόλαδο φέτος, για κάθε κιλό που τυποποιώ, εξασφαλίζω επιπλέον 2,80 ευρώ» αναφέρει.

Βόρεια, στα Γρεβενά, ο Βασίλης Καραπάς καλλιεργεί ρεβίθια και κριθάρι και βλέπει προοπτική στα όσπρια. «Αν ένας πελάτης λιανικής µε καλούσε για µια παραγγελία 10 κιλών, θα µπορούσα να πληρωθώ 1,50 ευρώ το κιλό τα ρεβίθια, όταν στον έµπορο θα τα έδινα για 70 λεπτά. Από αυτό είναι κερδισµένος και ο καταναλωτής γιατί µε 1,50 ευρώ θα αγόραζε µισό κιλό» εξηγεί ο ίδιος, λέγοντας πως θα είχε µεγαλύτερες προοπτικές η πλατφόρµα γι’ αυτόν, αν µπορούσε να τυποποιήσει. «Βέβαια η συγκυρία είναι αποθαρρυντική για µια τέτοια κίνηση, αλλά µε έχει βάλει σε σκέψεις», λέει.

Σκέψεις να επιταχύνει το πλάνο ανάπτυξης οικοτεχνίας έχει και ο Σπύρος Νταχρής από το Καλπάκι Ιωαννίνων. Στην κτηνοτροφική µονάδα µε κατσίκια που διαχειρίζεται, πετυχαίνει ένα ετήσιο στήσιµο περί τα 50.000 κιλά γάλακτος και ιδανικά θα ήθελε να µεταποιεί ο ίδιος την παραγωγή του και να τη διαθέτει σε τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον στην αρχή. Εγγράφτηκε στην πλατφόρµα δοκιµαστικά και αναµένει να δει πώς θα εξελιχθεί το εγχείρηµα, προτού προχωρήσει.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που τυποποίησε το ελαιόλαδό του και ο Κωνσταντίνος Καλόφωνος από την Ζάκυνθο. «Έτυχε φέτος να έχω τυποποιήσει µικρό µέρος της παραγωγής µου. Αν δω ανταπόκριση από την ιστοσελίδα, καλώς εχόντων των πραγµάτων, του χρόνου θα προετοιµαστώ για µεγαλύτερο όγκο» υποστηρίζει.

Την πρώτη εβδοµάδα της δοκιµαστικής λειτουργίας, περίπου 150 παραγωγοί δηµιούργησαν τους λογαριασµούς τους στην πλατφόρµα. Παραγωγοί και έµποροι καλούνται να εγγραφούν µε τους κωδικούς taxisnet, ενώ για τους καταναλωτές η πρόσβαση στη λίστα είναι ανοιχτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία