BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Στην Elanco το τμήμα «Υγείας ζώων» της Bayer AG, με έγκριση από την Κομισιόν

Την απόκτηση του τμήματος «Υγείας ζώων» της Bayer AG από την εταιρεία Elanco ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη συγχώνευση θα διατηρηθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία σε αυτές τις αγορές, αν και θα μειωθεί σημαντικά η επιλογή φαρμάκων που διατίθενται στους κτηνιάτρους, τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τους αγρότες για ορισμένες ασθένειες των ζώων.

bayer_elanco-320x200

4
0

Παρακάτω παρατίθεται η σχετική ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού περί συγχωνεύσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη εξαγορά του τμήματος υγείας των ζώων της Bayer AG από την Elanco Animal Health Inc. Η απόφαση εξαρτάται από την εκποίηση προϊόντων και διάφορων τύπων παρασιτοκτόνων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), το Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.

Η αντιπρόεδρος της ΕΕ Μάργκρετ Βεστάγκερ, που είναι η κύρια υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Οι κτηνίατροι, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και οι αγρότες βασίζονται σε καινοτόμα και ανταγωνιστικά τιμολογημένα φαρμακευτικά προϊόντα για τα ζώα. Η απόκτηση από την Elanco του τμήματος «Animal Health» της Bayer ΑΓ θα μείωνε σημαντικά την τρέχουσα και μελλοντική επιλογή ανταγωνιστικών και καινοτόμων φαρμάκων που διατίθενται στους κτηνιάτρους, τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τους αγρότες για ορισμένες ασθένειες των ζώων. Με την εκποίηση των τρεχόντων προϊόντων που θεραπεύουν ωτίτιδες και παράσιτα σε κατοικίδια ζώα και ζώα, η συγχώνευση μπορεί να προχωρήσει, διατηρώντας παράλληλα τον ανταγωνισμό και την καινοτομία σε αυτές τις αγορές.

Η συναλλαγή θα οδηγούσε στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας υγείας των ζώων παγκοσμίως. Τόσο η Elanco όσο και το τμήμα υγείας των ζώων της Bayer («BAH») αναπτύσσουν και προμηθεύουν φαρμακευτικά προϊόντα για κατοικίδια και αγροτικά ζώα παγκοσμίως.

Η έρευνα της Επιτροπής

Η έρευνα της Επιτροπής επικεντρώθηκε στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων για κατοικίδια και αγροτικά ζώα, τα οποία πωλούνται σε κτηνιάτρους, αγρότες και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Τα φαρμακευτικά προϊόντα για ζώα περιλαμβάνουν μια μεγάλη ομάδα προϊόντων για την πρόληψη ή τη θεραπεία ενός μεγάλου εύρους ζωικών ασθενειών και διαταραχών.

Στα φαρμακευτικά προϊόντα για ζώα, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ φαρμάκων για κατοικίδια και αγροτικά ζώα. Για καθένα από αυτά, είναι δυνατή η διάκριση διαφορετικών ομάδων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφορετικών ασθενειών, όπως παρασιτοκτόνα για τη θανάτωση παρασίτων ή αντιμικροβιακών για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια ή βακτήρια.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συναλλαγή, όπως είχε αρχικά κοινοποιηθεί, θα δημιουργούσε προβλήματα ανταγωνισμού σε ορισμένες χώρες του ΕΟΧ / ΗΒ όσον αφορά προϊόντα για τη θεραπεία ωτίτιδας σε κατοικίδια ζώα, καθώς και διάφορους τύπους παρασιτοκτόνων. Συγκεκριμένα (i) αντικοκκιδιακά για μηρυκαστικά ( βοοειδή και πρόβατα) και (ii) παρασιτοκτόνα για κατοικίδια ζώα (θεραπείες κατά παρασίτων). Σε αυτές τις αγορές, και οι δύο εταιρείες έχουν ισχυρές θέσεις ή / και αντιμετωπίζουν περιορισμένο αριθμό ανταγωνιστών.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι για τα φάρμακα για ζώα που εμπλέκονται στην παρούσα υπόθεση, ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών λαμβάνει χώρα συνήθως σε εθνικό επίπεδο, λόγω της ύπαρξης εθνικών ρυθμιστικών καθεστώτων και συστημάτων διανομής.

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι δεν προκύπτουν προβλήματα ανταγωνισμού για την πλειονότητα των προϊόντων που παρέχονται τόσο από την Elanco όσο και από την BAH.

Οι προτεινόμενες θεραπείες

Για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, η Elanco και η BAH προσφέρθηκαν να εκχωρήσουν σε έναν ή περισσότερους κατάλληλους αγοραστές, τα προϊόντα ή / και τους αγωγούς της Elanco ή της BAH για προϊόντα για ωτίτιδα, αντικοκκιδιακά και παρασιτοκτόνα για κατοικίδια ζώα στον ΕΟΧ / ΗΒ, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στοιχείων, όπως άδειες, συμβόλαια και επωνυμίες, καθώς και σχετικές μελέτες και δεδομένα.

Η προτεινόμενη εκποίηση περιλαμβάνει:

Τα προϊόντα της οικογένειας της Drontal και Profender της BAH καθώς και τα σχετικά στοιχεία του αγωγού (ενδοπαρασιτοκτόνα για κατοικίδια) σε επίπεδο ΕΟΧ / ΗΒ.

Η Elurno's Osurnia (θεραπεία ωτίτιδας για κατοικίδια) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Eleco's Vecoxan (αντικοκκιδιακά για μηρυκαστικά) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προτεινόμενες δεσμεύσεις εξαλείφουν όλες τις αλληλεπικαλύψεις μεταξύ της Elanco και της BAH στις αγορές, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες και αντιμετωπίζουν πλήρως όλα τα προβλήματα ανταγωνισμού της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη, όπως τροποποιήθηκε από τις δεσμεύσεις, δεν θα δημιουργούσε πλέον προβλήματα ανταγωνισμού στον ΕΟΧ. Η απόφαση εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις.

Εταιρείες και προϊόντα

Η Elanco Animal Health Inc. είναι μια εταιρεία υγείας ζώων που εδρεύει στις ΗΠΑ και επεξεργάζεται, τυποποιεί και εμπορεύεται προϊόντα για κατοικίδια και αγροτικά ζώα παγκοσμίως. Στο παρελθόν μέλος του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου Eli Lilly, η Elanco έγινε μια πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία τον Μάρτιο του 2019.

Το τμήμα υγείας των ζώων της Bayer AG, που ελέγχεται από την Bayer AG της Γερμανίας, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία κτηνιατρικών προϊόντων για κατοικίδια και αγροτικά ζώα παγκοσμίως.

Κανόνες και διαδικασίες ελέγχου συγχωνεύσεων

Η συναλλαγή ανακοινώθηκε στην Επιτροπή στις 14 Απριλίου 2020.

Η Επιτροπή έχει το καθήκον να αξιολογεί τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες με κύκλο εργασιών πάνω από ορισμένα κατώτατα όρια (βλ. Άρθρο 1 του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ) και να αποτρέψει συγκεντρώσεις που θα εμπόδιζαν σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στον ΕΟΧ ή σε οποιοδήποτε σημαντικό μέρος του.

Η συντριπτική πλειονότητα των κοινοποιημένων συγχωνεύσεων δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού και εκκαθαρίζεται μετά από τακτική επανεξέταση. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης μιας συναλλαγής, η Επιτροπή έχει γενικά συνολικά 25 εργάσιμες ημέρες για να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει έγκριση ή θα ξεκινήσει διεξοδική έρευνα. Αυτή η προθεσμία παρατείνεται σε 35 εργάσιμες ημέρες σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μέρη υποβάλλουν ένδικα μέσα, όπως σε αυτήν την περίπτωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία