Την ίδια ώρα από την 1η Δεκεμβρίου ενεργοποιήθηκε η νέα μισθολογική πολιτική της εταιρείας υπό την οποία ο κατώτατος μισθός πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στα 1.000 ευρώ, ενώ έγιναν και αυξήσεις έως 18% στους εργαζομένους στα logistics centres. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι και το 2023 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
«Καταρχάς επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει στη χώρα πάνω από 1,4 δισ. ευρώ», λέει ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Lidl Ελλάς Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ. Και συνεχίζει: «Για τα επόμενα 3 χρόνια το επενδυτικό μας πλάνο περιλαμβάνει νέα καταστήματα και συνολικές επενδύσεις πάνω από 120 εκατ. ευρώ για το δίκτυο των καταστημάτων και των αποθηκών μας. Συνεχίζουμε τον ψηφιακό αλλά και τον πράσινο μετασχηματισμό μας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είμαστε ενεργός παράγοντας βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Σήμερα κάνουμε 100% χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις μας. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μείωσης της χρήσης του πλαστικού και τη μείωση των εκπομπών αερίου. Στις προτεραιότητές μας είναι και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τους προμηθευτές μας. Ηδη οργανώσαμε την πρώτη Lidl Supplier Day, καλωσορίζοντας διαδικτυακά περισσότερους από 30 στρατηγικούς προμηθευτές μας σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι επιλέχθηκαν βάσει της σημαντικότητας της κατηγορίας προϊόντων τους, καθώς και του συνολικού μεγέθους της συνεργασίας. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στις προκλήσεις, ταυτόχρονα όμως ενισχύουμε και τις προοπτικές των προμηθευτών μας μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας, σε 31 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Lidl, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα για το οικονομικό έτος 2022 ο τζίρος από τις πωλήσεις των Ελλήνων προμηθευτών στο εξωτερικό ξεπέρασε τα 460 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει συνολικά η αγορά και τη νέα χρονιά είναι σημαντικές. «Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και τα γεγονότα στη διεθνή γεωπολιτική σφαίρα είναι συχνά απρόβλεπτα», λέει ο κ. Μπραντενμπούργκερ. «Κινούμαστε προσεκτικά, αποφασιστικά αλλά και φιλόδοξα, όπως ταιριάζει σε μια εταιρεία-ηγέτη. Προτεραιότητά μας παραμένει η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και βέβαια να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών. Να μπορούμε να προσφέρουμε δηλαδή μια εύκολη και γρήγορη αγοραστική εμπειρία με την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, δίνοντας παράλληλα μεγάλη σημασία στη βιωσιμότητα. Οραμά μας είναι να γίνουμε η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους εργαζομένους».
Με γνώμονα αυτό, εξάλλου, η διοίκηση της Lidl Ελλάς κινήθηκε και το 2023, μια χρονιά δύσκολη για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, όπως λέει ο κ. Μπραντενμπούργκερ. «Παρά την αύξηση των πωλήσεων του κλάδου σε αξία κατά 9,5% στο δεκάμηνο, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε, ακολουθώντας τη συμπίεση της κατανάλωσης. Ενας από τους βασικότερους λόγους ήταν η επιφυλακτική στάση των καταναλωτών, που ήταν αναγκασμένοι να διαχειριστούν ένα σημαντικά περιορισμένο εισόδημα. Αξίζει να τονίσουμε ότι το μέσο περιθώριο κέρδους για τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, γύρω στο 1,3% με 1,5% του τζίρου. Εμείς κινηθήκαμε στο πλαίσιο των πλάνων μας, παρότι η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και τα αλλεπάλληλα πληθωριστικά κύματα δημιούργησαν ένα ρευστό περιβάλλον στην αγορά και την κοινωνία», σημείωνει χαρακτηριστικά. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το θετικό πρόσημο και το καλό οικονομικό αποτύπωμα μέχρι το τέλος της χρονιάς», προσθέτει. Με ποιον τρόπο; «Βασιζόμαστε πάνω απ’ όλα στη μοναδική μας επιχειρηματική φιλοσοφία, αλλά και στους πάνω από 6.700 ανθρώπους μας. Το πάθος, η αφοσίωση και ο υποδειγματικός τους επαγγελματισμός είναι εγγύηση αποτελεσματικότητας και επιτυχίας», απαντά και προσθέτει: «Η Lidl Ελλάς, από την πλευρά της, έχει ως στρατηγική της αρχή να τους προσφέρει αμοιβές και επιπρόσθετες παροχές που είναι και ανταγωνιστικές και πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Ετσι, από την 1η Δεκεμβρίου καθιερώσαμε τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.000 ευρώ για όλους τους εργαζομένους μας. Επιπλέον, εφαρμόζουμε νέα μισθολογική πολιτική για τους εργαζομένους στα logistics centres στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Πάτρα και τη Θήβα, με αυξήσεις έως και 18%. Συνολικά, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση», τονίζει.
Τέλος, τον ρωτάμε για το τρέχον οικονομικό περιβάλλον και τις πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη ευελιξία και λιγότερη παρεμβατικότητα από την πλευρά της Πολιτείας. Γιατί όσο λιγότερες είναι οι περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και της επίτευξης χαμηλότερων τιμών», απαντά.