BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Ισχυρά κέρδη για τη Yara το γ’ τρίμηνο 2024 με επίδοση ρεκόρ στην παραγωγή

Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου (EBITDA), εξαιρουμένων των ειδικών στοιχείων, ύψους 549,9 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 47% σε σύγκριση με τα 372 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2023, ανακοίνωσε η νορβηγική βιομηχανία λιπασμάτων Yara, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

yara-1197x720

46
0

Η νορβηγική εταιρεία λιπασμάτων αποδίδει αυτή την ισχυρή επίδοση στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, τη σταθερότητα των τιμών ποτάσας και τα αυξημένα περιθώρια πωλήσεων στη Βραζιλία.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 286 εκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 2 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά. Στην Ευρώπη, ωστόσο, το EBITDA ήταν μειωμένο κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους αερίου και αμμωνίας καθώς και χαμηλότερων παραδόσεων. Παρά τις προκλήσεις, η Yara δήλωσε ότι παραμένει επικεντρωμένη στη διατήρηση της λειτουργικής της συνέχειας, ενώ αναγνωρίζει ότι «οι πρόσφατες αποδόσεις βρίσκονταν κάτω από τα ικανοποιητικά επίπεδα».

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι άνω των 12 δισεκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της κερδοφορίας. Αυτό περιλαμβάνει μια αυστηρότερη ιεράρχηση των βασικών λειτουργιών και των περιουσιακών στοιχείων υψηλής απόδοσης, με παράλληλη μείωση των μη βασικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων χαμηλότερης απόδοσης», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 δρομολόγησε πρόγραμμα μείωσης κόστους και κεφαλαίου, στοχεύοντας σε ετήσιες περικοπές 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο πάγιο κόστος και το κεφάλαιο έως το τέλος του 2025.

Η Yara προχωρά επίσης σε μια αναθεώρηση χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων, με επίκεντρο τις τοποθεσίες που διαθέτουν ανταγωνιστική κλίμακα και πρώτες ύλες, πρόσβαση σε βασικές αγορές, κερδοφόρες ευκαιρίες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, λειτουργική ευελιξία και βιώσιμες ισχυρές αποδόσεις. «Με τη μείωση του κόστους, τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου και την αυστηρότερη αγορά αζώτου, η οικονομική θέση της Yara αναμένεται να ενισχυθεί μέσω αυξημένων ταμειακών ροών και βιώσιμης κερδοφορίας», ανέφερε η εταιρεία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Svein Tore Holsether, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Yara, δήλωσε:

«Οι αποδόσεις βελτιώνονται και είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλίσουμε βιώσιμη κερδοφορία και να αυξήσουμε τις αποδόσεις των μετόχων, εστιάζοντας στις βασικές μας δραστηριότητες και στην αξία που προσθέτει η ανάπτυξή μας».

Η Yara ιδρύθηκε το 1905 και απασχολεί μέχρι τώρα 18.000 εργαζόμενους ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Το 2023, η εταιρεία ανέφερε έσοδα ύψους 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία